Пловдивските общински съветници одобриха осигуряване на средства от бюджета на

...
</TD
>Пловдивските общински съветници одобриха осигуряване на средства от бюджета на
Коментари Харесай

Осигуриха средства за диетични трапезарии в Пловдив

Пловдивските общински съветници утвърдиха обезпечаване на средства от бюджета на града за 2024 година за диетични трапезарии. Предложението беше признато с 42 гласа " за ", нито един " срещу " и 4 " въздържал се ", предава Plovdiv24.bg .

Диетичното хранене се прави в 11 обекта, разпределени в шестте региона в града. Средствата за актуалната 2023 година са в размер на 922 560 лв. за изхранване на до 1860 пловдивчани. За 2024 година нужната сума е 933 720 лв.. Гласуването за обезпечаване на парите се прави преди приемането на общинския бюджет, защото до края на годината районните кметове би трябвало да разгласят публичните поръчки и да бъдат определени изпълнителите за услугите, тъй като храненето в диетичните столове е целогодишно и всекидневно в работните дни.  

Режийните разходи за един храноден са 2 лв., а ползвателите на услугата доплащат 1,50 лева Групата на " Българска социалистическа партия за България " предложи сумата, поемана от общината, да се завиши с 50 стотинки. " Считаме, че средствата за дневния уклад са незадоволителни, поради повишаването на цената на храните.

За да не се отрази инфлацията върху качеството на храната, предлагаме режийните да станат 2.50 лв. " - поясни Илия Гатев. Той показа калкулации, съгласно които със завишението нужната сума е 1 167 150 лева, което е с 233 000 лв. повече от препоръчаното. 

Завишение към сегашния миг обаче не е допустимо, защото методът на образуване на цената се прави по избрана разпоредба и няма по-висш нормативен акт, който да разрешава по-висока сума, разяснява доктор Веселка Христамян от ПП-ДБ.

От Българска социалистическа партия оповестиха, че ще предложим идея за общинска обществена трапезация.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР