Откриват обекта Небет тепе през декември, преди Коледа, съобщи в

...
</TD
>Откриват обекта Небет тепе през декември, преди Коледа, съобщи в
Коментари Харесай

Откриват Небет тепе преди Коледа, мястото е неузнаваемо

Откриват обекта Небет тепе през декември, преди Коледа, заяви в предаването " Цветовете на България “ по Радио " Фокус “ ръководителят на плана " По крепостните стени на Филипопол “ Таня Петкова. Планирано е това да стане на 18 декември, с охолно шоу.

Предварителните проекти откриването да е през ноември пропадат, поради непредвидената археология, сподели Петкова.  В следствие от НИНКН са забавили протоколите, а без тях не може строителите да продължат да работят.

" Настилките също се поставят по-бавно, работата е пипкава. А кардинално строително-монтажните работи би трябвало да приключат до края на месец март, само че те ще приключат предварително “, съобщи Петкова.

Тя твърди, че мястото е доста друго, неузнаваемо даже. Има нови градежи, направени да наподобява достоверно, по чертежи на архитектите.

В Бакаловата къща ще е поместен туристически център.

" Жалко е единствено, че сегашният кмет, който стартира плана, няма да може да го приключи, а толкоз доста искаше “, добави Таня Петкова.

Археологът на обекта София Христева изясни, че тя е напуснала обекта още от месец август, откакто е завършила с работата си там. Има нови неща, само че това не е нещо, за което не е говорено към този момент. Разчистено е това, което е било затрупано с отпадъци и растителност. " Археологията по никакъв метод не бави работата по плана ", уточни Христева. Тя загатна, че някои неща не и харесват, само че не се меси в проектантските работи. Иначе всичко е наред, ограда ще има, която няма да пречи на достъпа до обекта.  Работи се по плана на арх. Румяна Пройкова от 2011 година, който е леко обновен, като са добавени и новите структури, които са разкрити.  

По думите на шефа на Регионалния археологически музей Костадин Кисьов реставрацията на плана " По крепостните стени на Филипопол “, който включва и Източната врата, се приема дефинитивно от Инспектората на Министерството на културата, с представители на НИНКН, и с присъединяване на археолога на самия обект. Реставрационните действия на Източната врата към този момент са завършили и тези дни е приемателната комисия там, сподели още Кисьов. Двата обекта се вършат по планове - за Небет тепе на арх. Румяна Пройкова, а на Източната врата на арх. Галя Пировска. И двете са някогашни служителки на НИНКН.

" Археолозите от нашия музей пък наблюдават да няма осъществени нарушавания по време на строителството. Но самата реституция не се приема от нас ", разясни Костадин Кисьов.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР