От новата година ще поскъпнат пластмасовите прибори и кутии за

...
</TD
>От новата година ще поскъпнат пластмасовите прибори и кутии за
Коментари Харесай

Пластмасовите прибори и кутии за храна поскъпват. Ще може ли да си носим кутии за храна от вкъщи?

От новата година ще нарастнат пластмасовите принадлежности и кутии за храна. 10 стотинки ще даваме за чаша и 25 стотинки за кутия. Търговците са длъжни да оферират други възможности на продуктите от пластмаса.

Наредбата е в действие от 2021 година, призната е в сходство с европейските изисквания за понижаване на въздействието на пластмасовите артикули.

Все още законодателството, касаещо БАБХ, не разрешава носенето на лични съдове от хигиенична позиция, разяснява пред БНР Светлана Божкова от Министерството на околната среда и водите.

Алтернатива са хартиени, алуминиеви, бамбукови, стъклени съдове.

Пластмасовите консумативи ще са на пазара до изчерпването им, прецизира Божкова.

Краен период за тотална възбрана не е очакван, защото за някои артикули тя ще е неприложима. Идеята на законодателството е да бъде понижено потреблението във допустимо най-голяма степен, разяснява специалистът.

Кутиите за храна ще нарастват с по 5 стотинки годишно до 2027 година, сподели в предаването " Преди всички " Габриела Руменова от платформата " Ние, потребителите ". Според нея, когато не се оферират други възможности за потребителите, не се реализира целта и този метод – без други възможности, товари потребителите ненужно.

Икономически най-уязвимите потребители са тези, които най-често прибягват до готовата храна, означи Габриела Руменова.

Стои и въпросът дали таксуването на опаковките не дава опция на комерсиалните вериги и производители да печелят в допълнение и кой ще подсигурява дали няма да продължи стремително производството, без значение от ограничаването " до привършване на количествата ", счита тя.

Руменова описа за неин експеримент с чисто нова пластмасова кутия в опит да купи маслини, по време на който на всички места са ѝ отказали точно от хигиенични съображения.

Някои страни дават възможност потребителите да носят кутии от у дома, в които да бъде поставяна насипната храна, уточни тя и даде образец с Италия.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР