Община Русе публикува седмичния си отчет за дейността на общинската

...
</TD
>Община Русе публикува седмичния си отчет за дейността на общинската
Коментари Харесай

Ето какво свършиха в Община Русе в рамките на три дни

Община Русе разгласява седмичния си доклад за активността на общинската администрация, в периода 20 - 23 май 2024 година

Ресор " Опазване на околната срнеда и комунални действия ":    

Приключи ремонтът на ул. " Генерал Радецки “ в сектора от кръстовището с ул. " Балкан “ и ул. " Филип Тотю “ до кръстовището с ул. " Пристанищна “, при което се извършиха следните действия: унищожаване на остарялата настилка и укрепване на основата с трошено - каменна фракция; повсеместен ремонт и възобновяване на съществуващата канализация; покачване на съществуващите ревизионни шахти на равнище нова настилка; полагане на нова асфалтова настилка от два до три слоя;

- инсталирани бяха ограничаващи цветни оградни пана към детската площадка в централната част на кв. Държавно земеделско стопанство

- Продължават дейностите по възобновяване и възобновяване на разрушените алеи и осветяване в Парка на възрожденците.- Извършени бяха местни поправки на единични опустошения на настилките по общински път Русе – с. Николово, бул. " Съединение “, бул. " Тутракан “, ул. " Иван Ведър “, ул. " Чипровци “ и в околоблоковото пространство на бл. 47 в кв. " Дружба “ 3.- Извършени бяха поправки посредством студено изкърпване със профилирана машина вид " Печматик “ на компрометирани сектори по уличната мрежа с. Сандрово.- Ремонтирани и възобновени бяха дъждоотвеждащи шахти по ул. " Стефан Стамболов “.- Отстранени бяха рискови пропадания на ул. " Сърнена гора “ и ул. " Шести септември “.- Продължават частичните външни поправки в Детска ясла №9 по ул. " Ловеч “ 27 в кв. " Дружба “ 1.- Продължава ремонтът на компрометирани тротоарни настилки в двора на Детска ясла №8 по ул. " Неофит Рилски “ в кв. " Възраждане “.- Възстановени бяха разрушени пейки в пространството на градината на пл. " Дунав “.- Извършена бе замяна на остарели неработещи осветителни тела за улично осветяване с нови LED осветители по ул. " Олимпи Панов “ и ул. " Цариброд “ в гр. Русе, както и по уличната мрежа в селата Сандрово, Семерджиево, Тетово и Ястребово.- Възстановено бe неработещо улично осветяване на сектори по булевардите " България “, " Васил Левски “ /до бл. 1/, " Липник “, " Христо Ботев “, улиците " Борисова “, " Касева чешма “, " Тулча “, " Плиска “, " Пристанищна “, както и по уличната мрежа в с. Ново село.- Извършени бяха ремонтно – възстановителни действия на външното осветяване тук-там на пл. " Свобода “ и в околоблоковите пространства на: блокове 12 и 46 в кв. " Дружба “ 3; бл. Чайковски в кв. " Здравец – Изток “; бл. Тунджа в кв. " Родина “ 2.- Монтирани бяха 13 бр. нови пътни знаци и указателни табели за организация на придвижването на разнообразни места в града.

- Извършен бе настоящ ремонт и възобновяване на естествената работа на светофарната уредба на кръстовището на бул. " Липник “ с ул. " Иван Ведър “.

- Положена бе хоризонтална пътна маркировка пред входовете на ОУ " Ангел Кънчев “, СОУ " Васил Левски “, на кръстовища по бул. " Гоце Делчев “, бул. " Съединение “, ул. " Българска ливада “, ул. " Изола планина “ и ул. " Професор Димитър Баларев “.

- В Общинския подслон за безстопанствени животни бяха настанени 11 кучета, осиновени – 16, и е осъществена е кастрация на 9 кучета. Върнати по места бяха 4 обработени безстопанствени кучета.

РЕСОР " Образование и просвета “:

- Извършени бяха организационни действия за провеждането на тържествена церемония-концерт на 23 май във връзка Деня на българската култура и просвета и славянската книжовност и връчване на Награда " Русе “ и Награда " Млад създател “ 2024 в региона на изкуството и културата и образованието и науката.

- Извършени бяха организационни действия по отношение на тържествено шествие и концерт по отношение на 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.

- Извършена бе подготовка за активността на комисията за подкрепяне на деца с изявени способности.

- Започна приемане на заявки за банкет в I клас за територията на град Русе.

- Започна записването за присъединяване в Традиционния фолклорен събор " Златната гъдулка “ 2024.

РЕСОР " Международни стратегии и планове, вложения и благосъстоятелност “:

 

- Приключи сполучливо окончателното финансово и техническо отчитане по план " Подобряване качеството на атмосферния въздух посредством закупуване и доставка на електрически транспортни средства за шосеен превоз – електрически рейсове и тролейбуси за Община Русе “, финансиран по предпочитана ос 5 " Подобряване качеството на атмосферния въздух “ ОПОС 2014-2020 г пред Управляващ орган. Проектът е на обща стойност 46 881 464,30 лева с включително Данък добавена стойност. В осъществяване на плановите действия макар тежките административни процедури бяха закупени 20 броя новопроизведени електробуси (придружаващи станции за бързо и постепенно зареждане) и 15 бр. тролейбуси от чешката компания " СОР Либхави “. Интегрирана беше и умна система за следене броя на пасажерите в действително време. Тенденцията е в кратковременен проект да бъдат сменени и останалите транспортни средства, обслужващи градския превоз с екологични такива.

- Община Русе получи покана за сключване на контракт за финансиране за предложение за осъществяване на вложения за въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост на административната постройка на ул. " Котовск “ №2, в кв. " Изток “. Проектът ще бъде финансиран по процедура BG-RRP-4.020 " Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на обществен сграден фонд за административно обслужване, просвета и спор “, Компонент 4 " Нисковъглеродна стопанска система “ по Националния план за обновяване и резистентност (НПВУ). 

Общият размер на инвестицията е 1,2 млн. лева Предвидените интервенции по постройката включват: въвеждане на енергоспестяващи ограничения, като полагане на външна топлоизолация по стени, топлоизолиране на покрива и пода, промяна на дограма, ограничения по осветяване, създаване на ФЕЦ, до постигане на клас " А “;

- специалисти в дирекция ИИМСП участваха през седмицата в онлайн срещи по план " Ресторивър “, финансиран от стратегия Регион Дунав. Консорциумът от дунавски страни, в който взе участие община Русе, създава обща методология за изследване на потребностите на необятната аудитория и заинтересуваните страни в развиването на крайречните територии. Предстои одобряването на въпросници и срещи за събиране на отзиви и визия за развиване на другите ползватели на река Дунав.

- Служителите в отдел ТНО, направление " Туризъм “, категоризираха две заведения за хранене и развлечения, направиха 3 регистрации на стаи и жилища за посетители и издадоха 4 удостоверения за смяна в събитията на категоризирани обекти. В направление " Търговия “ поради идните празници бяха издадени над 20 разрешителни за комерсиална активност.

РЕСОР " Устройство ина територията “:

- Продължава осъществяването на ремонтните действия на обектите: " Текущи ремонтни действия в общинска административна постройка на ул. " Княжеска “ №8 и " Текущ ремонт на постройката на Спортен клуб " Динамо – Русе “, кв. " Възраждане “, ул. " Алеи Възраждане “ №86.

- Извършен бе оглед по тъжба, направено и изпратено бе наставление на притежатели за рискова и саморушаща се постройка на ул. Клисура №53.

- Служители на отдел " Строителен надзор “ направиха 9 огледа на територията на гр. Русе и дребните обитаеми места в община Русе във връзка със сигнали от жители и разпоредби на контролни органи. За инспекциите са формирани протоколи.

- Издадена е една заповед за унищожаване на противозаконен градеж, като същата е в развой на изпращане до заинтересуваните лица.

есор " Социални действия, опазване на здравето и превоз “:

- В Детска ясла №5 бяха извършени профилактични прегледи на децата от дентален доктор по Програма " Моите зъбки-здрави и бели “. Обхванати бяха всички 50 деца, записани от родител за присъединяване в програмата.

- Представители на дирекция " Социални и здравни действия “ взеха присъединяване в семинар " Социална съгласуваност и поддръжка “ проведен от Сдружение " Света Богородица “ в партньорство с Русенска св. Митрополия, финансиран от Фонд " Социална протекция “. Събитието се провежда за повишение на информираността на локалните поделения на Българската православна черква, по отношение на опцията за предоставяна на обществени услуги и държавните стандарти в тази сфера.

- Извършени бяха планови инспекции на 89 от наетите лица на служба персонален помощник по Механизъм " Лична помощ “ и 42 инспекции на наетите домашни помощници по план " Грижа в дома в община Русе “.

- Подготвени и показани бяха документи за сключване на контракт по утвърдено планово предложение на Фонд " Социална протекция “ по Целева стратегия " Закупуване на оборудване/обзавеждане на материалната база на Домашен обществен патронаж – Русе “.

- Проведено бе съвещание на комисия, образувана със заповед на кмета на община Русе, на съображение ЗМСМА и Преходни и заключителни разпоредби от Закона за обществените услуги и в осъществяване на Методиката за реформиране на домовете за остарели хора, одобрена от Агенция за обществено подкрепяне - осъществена е самостоятелна работа по постъпили сигнали от жители и институции за хора в риск. За всеки от случаите са подхванати съответни дейности.

- Одобрени бяха 20 месечни механически доклади и месечни финансови доклад на доставчиците на обществени услуги.

- Финансово бяха подкрепени 11 фамилии за новородено второ дете, които дават отговор на изискванията по член 9, алинея 2 от Наредба №21.

- По осъществяване на Национална стратегия Кодово име " Живот “ 5.- 7. кл. бяха извършени три сесии в пети клас на СУПНЕ " Фридрих Шилер “ и ОУ " Олимпи Панов “. Темата бе " Общуване “, като бяха обхванати 56 деца.

- Проведена бе една сесия с 18 възпитаници от осми клас на Спортно учебно заведение " Майор Атанас Узунов “ на тематика " Превенция на използването на психоактивни субстанции “.

- Здравните посредници направиха патронаж в кварталите " Средна кула “ и " Селеметя “, като са съветвали 12 дами за способи на контрацепция от нежелана бременност и са ги уведомили за безвъзмездни гинекологични прегледи, които ще се проведат в УМБАЛ " Канев “.

- Здравните посредници направиха съвещания за предварителна защита от заразяване с Хепатит А и за наложителните имунизации според имунизационния календар на Р България.

- Оказано бе подпомагане на 19 лица за осъществяване на профилактични медицински прегледи и зъболечение.

- Направена бе оценка на положението на част от пешеходните пътеки и спирки на публичния превоз в гр. Русе и обитаемоте места в община Русе за документиране в електронна среда, по отношение на условията на ДАБДП по подготовката на Годишен общински отчет за БДП-част 2.

 

Ресор " Спорт и юношески действия “:

- Извършена бе поддръжка на тенис кортове в Парк на младежта;

- не престават ремонтните действия в боксова зала към СУ " Майор Атанас Узунов “.

- Продължават дейностите по създаване на пешеходна алея в зелената част сред Семеен кодекс " Ялта “ и Градски стадион.

- Извършена бе подготовка на спортна зала за осъществяване на баскетболни срещи в Семеен кодекс " Дунав “.

- Извършена бе подготовка на Градски стадион за осъществяване на футболни срещи.

- Извършена бе подготовка на езерото в Лесопарк " Липник “ за осъществяване на държавни и вътрешни шампионати за гребните спортове.

- Извършено бе разчистване от растителност на двора в Техникум по зърносъхранение.

- Талантливи дребни художници от клуб " Палитра “ взеха присъединяване в народен конкурс за детска рисунка " Аз, ти, той - ние сме Европа " с интернационално присъединяване. Клуб " Палитра “ печели четири награди, отличен е и преподавателя Георги Георгиев.

- Подготовка и оказване на подпомагане по отношение на провеждането на XVII Олимпийски състезателен фестивал под мотото " Да открием новите олимпийски очаквания на България “, който ще се организира в Албена в интервала 26 - 28 май.

- Участие на мажоретен състав " Екстрийм “ в 101-ото издание на карнавала в град Габрово, в което се включват над 2000 души, с обръщение за мир и единение.

- Подпомагане организирането на събитията " GO!KIDS “ и " Спортувай с Президента “.

- Участие в подготовката за 24 май – мажоретки, гвардейци в лъчовете и балет " Импулс “, Водоснабдителна система " Икономов “ и ФТС " Зора “ в тържествената стратегия.

- Участие в подготовката и организацията на самодейността " Бъди образован “.

- Подготовка за интернационален танцов фестивал " Танцуваща река “ на 1 юни 2024 година и за две министър председатели на постановки на клуб " Маска “ на 27 май 2024 година.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР