Ние работим по казуса Русе, поели сме ангажименти и сега

...
</TD
>Ние работим по казуса Русе, поели сме ангажименти и сега
Коментари Харесай

Министъра на околната среда: Работим по казуса с Русе

" Ние работим по проблема Русе, поели сме задължения и в този момент ги препотвърждавам ", съобщи в Русе министърът на околната среда Юлиян Попов, който на 8 януари посети града за повторно в границите на четири месеца. Той е първият министър на околната среда, който се среща с жителите на Русе, с цел да ги осведоми за дейностите за решение на казуса с чистотата на въздуха в града, подхванати от екипа на Министерството на околната среда и водите, заяви Министерство на околната среда и водите.

Основна причина за многочислените сигнали, подавани към РИОСВ-Русе, са неприятните миризми, които жителите на града усещат. За решение на казуса с миризмите министър Попов сътвори работна група под управлението на зам.-министъра на околната среда и водите Ренета Колева. В нея вземат участие специалисти от няколко институции и сега вършат разбор на проучвания опит в обособени страни, който би трябвало да е подготвен до 1 март.

" Няма уеднаквен интернационално признат метод за казуса с миризмите. Няма европейско законодателство или правила в тази посока.  Всяка страна го взема решение по друг метод, а някъде е решен на районно ниво ", изясни министър Попов. На базата на съответните подходи и оферти в този разбор ще се пристъпи към промени в нормативната база. Министър Попов изрази убеденост, че до края на годината ще бъде признато законодателство за регулирането на миризми от индустриалните съоръжения.

На траялата близо три часа среща министър Попов и екипът му дадоха отговор на десетки въпроси и изслушаха мнението на всеки участник, взел думата. Сред засегнатите тематики беше и казусът с постоянно превишаваните правила на фини прахови частици в града.

Участници в срещата сложиха сензитивната тематика за русенци –  проекта за създаване на инсинератор за болнични боклуци в Гюргево, Румъния. Министър Попов осведоми жителите, че Министерство на околната среда и водите взе участие в трансгранична процедура по оценка на въздействието на околната среда за този план. Вече два отчета с негативно мнение са върнати на Румъния. Изискано е и провеждането на публично разискване на територията на България.

В края на срещата с жителите министър Попов се ангажира:

Да бъде осъществена сложна инспекция на източниците на замърсяване на въздуха в Русе.

Министерство на околната среда и водите да инициира и приготви взаимно с други национални и локални институции разбор на здравословното положение на популацията на Русе.

Да пренасочи към виновните институции сигнали за нарушавания, които бяха показани на срещата, само че не са в пълномощията на Министерство на околната среда и водите – откакто бъдат изпратени документално в министерството.

Да продължи разговорът с русенци и след срещата на 8 януари.

Решаването на проблемите с чистотата на атмосферния въздух в Русе посредством взаимната работа на локални и държавни институции бяха във фокуса на срещите на министър Юлиян Попов и заместник-министрите Петър Димитров и Ренета Колева. Те разговаряха с кмета на Русе, ръководителя на Общинския съвет акад. Христо Белоев и група общински съветници, както и с регионалния шеф на града Данаил Ковачев. Екипът на министър Попов посети и индустриалната площадка на цех " Линамар “, където се срещна с управлението на компанията. Тема на диалога бяха дейностите на компанията за обезпечаване на произвеждане, съобразено с условията за запазване на околната среда.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР