Независимият общински съветник повдигна сериозни въпроси във връзка с вливането

...
</TD
>Независимият общински съветник повдигна сериозни въпроси във връзка с вливането
Коментари Харесай

Слави Георгиев: Спортният диспансер бе флагман в здравеопазването, а сега е в безтегловност

Независимият общински консултант повдигна съществени въпроси по отношение на вливането на някогашния състезателен диспансер в ДКЦ - 5 в Тракия. Ето какво показа той във фейсбук, видя Plovdiv24.bg

Може ли Община Пловдив да получава доходи от своите търговски сдружения, които се занимават с здравна активност? Може, в случай че желае. Спортен диспансер Пловдив е основан през далечната 2000 година със особено решение на Министерство на здравеопазването.

Тогава той е бил флагман в областта на тези услуги и спортистите от всички спортни клубове са минавали на прегледи на лекуване през този диспансер. 23 години по-късно, МЦ за рехабилитация и спортна медицина, благосъстоятелност на Община Пловдив, се намира в трагично положение. Базата му е остаряла, нуждае се от незабавен ремонт и не е вложено в никаква нова техника.

Само за последните 2 години, това е довело до спад от 500 хиляди лв. доходи до 250 хиляди лв. доходи за 2022 година. Всичко това се дължи на това, че общината не желае да влага в свои търговски сдружения, които другояче биха могли да носят доходи.

Как може да се случи това? Това може да се случи посредством изтеглянето на специфичен заем, който да се влага в Спортен диспансер. Такива бяха и желанията на общината преди няколко години. Тя започва процедура за евакуиране на заем, с който цялата база да се обнови и да се закупи нова техника, само че по-късно непринудено, без някой да я принуждава, общината се отхвърли от този заем.

С това всичко завърши и заниманията на общината към Спортния диспансер спихнаха. Съответно шефът на Спортния диспансер, който беше извънредно упорит човек с огромна стратегия, се отхвърли и си потегли.

Днес постройката е в една безтегловност. Поради неразбираеми аргументи на съвещанието на Общински съвет е импортирано предложение, с което Спортен диспансер да бъде единен с ДКЦ в ЖК “Тракия ".

Защо тъкмо това ДКЦ, по какви аргументи е подбраното всред всички други медицински заведения в Пловдив, никой не може да даде отговор. Отгоре на всичко, предлагането е импортирано не от заместник-кмета по опазването на здравето, а от зам.-кмет по превоза. Това ни кара да си задаваме доста въпроси.

Има ли някакви подмолни ползи към постройката и към активността на Спортния диспансер? Желае ли някой да обсеби тази другояче доста печеливша активност, която може да носи големи средства на Пловдив? Всички спортни клубове в Пловдив биха могли да бъдат привлечени тук с положителни експерти и всичко това да носи доходи за общината.

Тези въпроси стоят отворени, само че Община Пловдив сигурно може да влага в спортните си медицински заведения и да печели доста средства от тях. Дейността на сходно сдружение, умерено може да прави огромни годишни доходи на общината при положително менажиране и положително стопанисване. Защо общината непринудено се отхвърля от тези пари?

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР