На възпоменателна церемония днес русенци отбелязаха 151 години от смъртта

...
</TD
>На възпоменателна церемония днес русенци отбелязаха 151 години от смъртта
Коментари Харесай

Русенци отбелязаха 151 години от смъртта на Ангел Кънчев

На възпоменателна гала през днешния ден русенци означиха 151 години от гибелта на Ангел Кънчев.

" Училища, улици и организации носят името на героя, само че дано помним освен името, само че и повода за гибелта му. Нека всеки един бъде подготвен да даде по малко от себе си за единна и мощна България “, сподели в словото си кметът, представен от общинската интернет страница.

На брега на река Дунав – сред Вития мост и Морска администрация, Национално сдружение " Традиция “ клон " Ангел Кънчев “ показа възстановка в памет на саможертвата на ненавършилия 22 години бунтовник. По-късно шествието от възпитаници и жители потегли към паметника на Ангел Кънчев на ул. " Славянска “, където тирада във връзка годишнината произнесе и зам.-областният шеф Детелина Ачева.

Заупокойна молитва бе отслужена от свещеници от Русенската митрополия. В събитието се включиха Общинският духов оркестър с диригент маестро Димчо Рубчев, Елена Димитрова от Вокална школа " Приста “ с началник Доротея Бальовска и Младежкият гвардейски отряд към Общинския юношески дом. Водещ на церемонията беше артистът от Драматичен спектакъл " Сава Огнянов “ Косьо Станев.

Ангел Кънчев умира на 17 март (5 март по остарял стил) 1872 година През 1868 година той взе участие във Втората българска легия в Белград. През лятото на 1871 година е назначен от Българския революционен централен комитет за асистент на Васил Левски. Играе значима роля при образуването и активността на Русенския революционен комитет. В деня на гибелта си Ангел Кънчев би трябвало да пътува за Букурещ с значима задача в БРЦК, само че на русенското пристанище е предаден и обкръжен от османската полиция. За да не бъде хванат жив, самичък поставя завършек на живота си. Последните му думи са " Да живее България! “.                                             

В Русе има два паметника на революционера - наоколо до лобното му място на бул. “Славянски ", както и пред Русенския университет, чийто патрон е той.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР