На 13 март 2024 г. след продължително боледуване във Военномедицинската

...
</TD
>На 13 март 2024 г. след продължително боледуване във Военномедицинската
Коментари Харесай

Николай Пловдивски отговаря на условията да е следващият патриарх на БПЦ

На 13 март 2024 година след дълготрайно боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) в 22:22 часа, в резултат на многоорганна непълнота, се престави в Господа Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, първосветителят на родната ни света Православна черква, който е заслужен последовател на делото на своите именити прародители в най-новата ни църковна история - блаженопочившия български патриарх Максим, негов нравствен ментор, и приснопаметния български патриарх Кирил.

Според Устава на БПЦ-БП, " когато патриаршеският трон овдовее, Светият синод краткотрайно се управлява от старшия по митрополитско служение член на понижения му състав. Той уведомява за кончината Поместните православни църкви, президента на Република България, ръководителя на Народното събрание и министър-председателя, и управлява делата на Българската православна черква - Българска патриаршия до избирането на наместник-председател, което се прави в седемдневен период от овдовяването на патриаршеския трон.

Българската православна черква има 13 епархии в България (Софийска, Варненска и Великопреславска, Великотърновска, Видинска, Врачанска, Доростолска, Ловчанска, Неврокопска, Плевенска, Пловдивска, Русенска, Сливенска и Старозагорска) и 2 задгранични (Американска, Канадска и Австралийска епархия и Западно- и Средноевропейска епархия).

Според Устава на БПЦ-БП, " когато патриаршеският трон овдовее, Светият синод краткотрайно се управлява от старшия по митрополитско служение член на понижения му състав. Той уведомява за кончината Поместните православни църкви, президента на Република България, ръководителя на Народното събрание и министър-председателя, и управлява делата на Българската православна черква - Българска патриаршия до избирането на наместник-председател, което се прави в седемдневен период от овдовяването на патриаршеския трон ".

Наместник-председателят със Светия синод подхваща нужното по отношение на избирането на нов български патриарх, което би трябвало да стане най-късно до четири месеца от овдовяването на патриаршеския трон.

Светият синод дефинира датата за привикване на Патриаршеския изборен църковен събор и разпорежда с окръжно писмо на епархийските митрополити да свикат във всяка епархия в избран неделен ден епархийските гласоподаватели.

" Избираемият за български патриарх и Софийски митрополит трябва да има следните качества: да е на служение епархийски митрополит на Българската православна църква; да е не по-млад от 50 години; да е управлявал епархия, като митрополит поне пет години; да се отличава с верни мисли върху православната религия и с тъкмо съблюдаване на църковния ред ", се споделя в Устава на БПЦ-БП.

Българската православна черква има 13 епархии в България (Софийска, Варненска и Великопреславска, Великотърновска, Видинска, Врачанска, Доростолска, Ловчанска, Неврокопска, Плевенска, Пловдивска, Русенска, Сливенска и Старозагорска) и 2 задгранични (Американска, Канадска и Австралийска епархия и Западно- и Средноевропейска епархия).

Деветимата, всред които ще бъде определен новият български патриарх, са: 

Митрополитът на Съединени американски щати, Канада и Австралия Йосиф

Великотърновски митрополит Григорий

Плевенски митрополит Игнатий

Ловчански митрополит Гавриил

Пловдивски митрополит

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Русенски митрополит Наум

Врачански митрополит Григорий

Видински митрополит Даниил

Светското име на митрополит е Методиев Севастиянов. Роден е на 19.07.1969 година в гр. София. Средно обучение приключва в родния си град през 1988г. След отблъскване на военна работа, продължава образованието си в Софийската духовна семинария, а от есента на 1990 година e студент в Богословския факултет при Софийския университет " Св. Климент Охридски ". На 06.12.1990 година е постриган  в монашество от Врачанския митрополит Калиник. От 1992 година йеродякон минава на служение в Софийска епархия и служи като празничен дякон при ПКСХП " Св. Александър Невски ".

На 17.05.1993 година в столичния храм " Св. Софийски " е ръкоположен за йеромонах от Българския патриарх Максим и е назначен за ефимерий при параклиса на Богословския факултет. От есента на 1994г. до 1996г. той е на богословска специализация в Московската духовна академия. След завръщането си в България, през 1996 година е назначен за ефимерий и учител в Софийската духовна семинария.

На 29.06.1996 година по решение на Св. Синод е възведен в архимандритско достолепие.

От месец октомври същата година е назначен за протосингел на Софийската митрополия. Като подобен на 07.07.2001 година в столичния катедрален храм " Св. Неделя " е хиротонисан в епископски ранг с купата " Знеполски " и е назначен за викарий на Софийския митрополит.

На 04.02.2007 година е определен, а на 11.02. с.г. и канонически одобрен за Пловдивски митрополит.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР