Любопитни факти от историята на новото обновено бижу в Пловдив

...
</TD
>Любопитни факти от историята на новото обновено бижу в Пловдив
Коментари Харесай

Градската градина на Пловдив никога не се е казвала Дондукова

Любопитни обстоятелства от историята на новото актуализирано украшение в Пловдив - Градската градина или позната още като Дондуковата градина, бяха споделени през днешния ден от представителите на Държавния списък, Народната библиотека и Историческия музей, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg.

Припомняме, че внесе публично предложение към Общинския съвет за преименуване на градината. Желанието е тя да носи името на патриарха на българската литература Иван Вазов.

" Градината в никакъв случай не е била кръщавана, с цел да й бъде в този момент сменяно името. Направихме научно търсене взаимно с Историческия музей и Държавен списък, с цел да отговорим на този въпрос. Във всички проекти и скици тя се назовава Градска градина. Назад в годините ваш сътрудник публицист от " Отечествен глас " излиза със публикация, в която загатва, че малко на брой я наричат Дондукова градина. Ние с сътрудниците не намерихме нищо преди 1944 година, което да удостоверява това име, а по-късно също.

В националната библиотека има отдел " Краезнание ", описващ ежедневно публикациите на медиите към този момент 70 години. За първи път този отдел стартира да наименува градината Дондукова през 1990 година и от ден на ден името бива налагано през последните години. Нямаме формален документ за името за разлика от другите две - Цар Симеоновата градина и Княжеската градина т.е площад " Съединение ". 

Интересно е, че най-първото място, където е упоменато името, е стихотворение на Иван Вазов от стихосбирката " Поля и гори ", която излиза 1884 година. То е отдадено на най-голямото дърво в градината, което му е направило усещане, като възпитаник ", описаха още те.

показа, че е щастлив от оживената полемика по отношение на наименованието.

" Пловдив с колоритен с другите си отзиви, а и хората обичат да ги показват. Важното е, че верните решения остават отсега нататък. "  

Припомняме, че

" Избрахме по-късен час в петъчния ден, с цел да могат жителите да приключат работа, да вземат децата си и да бъдат част от откриващия уикенд. Държавна Опера Пловдив е подготвила страхотна музикална стратегия, с която да зарадват гостите, а в тъмната част на деня ще има светлинно шоу. "

Зоната към градината е изцяло реконструирана, като са сменени подземните връзки, основана е инфраструктура за 4-те водни атракционна, сложено е видео наблюдение и интернет.

Средствата, обезпечени за реорганизация, озеленяване и благоустройство, възлизат на общо 4.5 милиона лв.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР