Лекар офталмолог е констатирал разширени зеници и множество кръвоизливи в

...
</TD
>Лекар офталмолог е констатирал разширени зеници и множество кръвоизливи в
Коментари Харесай

Лекар за травмите на детенцето на Анка: Асоциирах кръвоизливите със Синдрома на раздрусаното бебе

Лекар офталмолог е установил разширени зеници и голям брой кръвоизливи в очите на дребната Севда, за чиято гибел е упрекната осиновителката й Анка Михайлова. Това стана ясно по време на разпита на един от очевидците по делото против дамата, която е упрекната в съзнателно умъртвяване на детето. Момиченцето, на 1 година и 9 месеца, е признато по неотложност в детската реанимация на УМБАЛ " Св. Георги " на 23 септември 2022 година и издъхва на 16 октомври 2022 година, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg

На предходното правосъдно съвещание лекари свидетелстват, че положението му е било извънредно тежко. Имало хематоми и доста охлузвания и синини по тялото, крайниците и торса. В момента на постъпването в болничното заведение е било с действителна заплаха за живота, само че е имало сърдечна активност. 

На идващия ден след постъпването на Севда в болничното заведение дежурният доктор в детската реанимация е извикал офталмолога доктор Ангел Атанасов за консултация, защото имал подозрения, че бебето е измъчвано.

" По очните дъна на детето имаше много кръвоизливи, които асоциирах със Синдром на раздрусаното бебе. Кръвоизливите не бяха точковидни, а пръснати, дифузни. Беше в коматозно положение, с разширени зеници. Открита контузия нямаше " - свидетелства през днешния ден лекарят.

Той посочи, че от здравна позиция не може единствено от един обзор да се каже отминалостта на кръвоизливите. Симптомите на Синдрома на раздрусаното бебе са кръвоизливи в самото око и в ретината, уточни офталмологът. 

Според обвинителния акт, Анка се ядосала от придвижванията на детето от стая в стая и почнала неведнъж да го хапе по тялото и да го дере с нокти, блъснала го и с пестник в лицето. По-късно вечерта майката още веднъж показала експанзия към щерка си, като я блъснала с ръка в задната част на главата.

Съседката Деница Тодорова от жилището под жилището на Анка обаче през днешния ден описа, че приемната майка била приветлива, добра жена и се грижела доста за детето. Никога не му се карала. Бебето било чистичко, спретнато, нахранено. Майката всеки ден чистела и готвела, била спокойна и не проявявала експанзия. Комшийката чувала по какъв начин си играят и се смеят, виждала ги е да се разхождат на открито, не странели от другите майки. Във въпросната вечер се прибрала след тежко дежурство. Полегнала си и в дрямка чула някакво тупкане от горния апартамент. Не могла да дефинира от кое място идва шума, излязла на терасата, само че не видяла нищо, тъй като към този момент било мрачно. След малко във входа се чула гюрултия, кряскане и крякане, само че не посмяла да излезе да ревизира защо става въпрос. 

По същото време пред блока се намирал различен комшия - Северин Бонев, дружно с някогашната си към този момент жена Албена и нейния брат Стефан. Те товарели багаж в микробус, тъй като на идната заран заминавали за Германия. Чули крясъци от блока и Северин се качил да види какво става. Анка му споделила: " Умира детето ми ", той взел на ръце момиченцето, качили се всички в буса и отишли в болничното заведение.

" Детето дишаше, имаше хрипове, очичките му не бяха отворени. Анка плачеше " - описа Северин. Днес не си спомни майката да му е споделила какво се е случило, само че в показанията си директно след случая е декларирал, че по думите на Анка детето паднало от високата спалня на плочките и се блъснало.

Социален служащ от Комплекса за обществени услуги за деца и фамилии свидетелства, че Анка Михайлова е минала наложителния курс за осиновители. В продължение на пет дни, за 50 часа, теоретично са обсъждани тематиките за фамилията, родителството, децата и приготвят осиновителите за идното. Ако се появят някакви терзания, се насочват към самостоятелна консултация. За Анка обаче няма спомен дали е желала такава.

Адвокатите на обвинената Анка Михайлова изненадващо се оказаха на разнообразни позиции дали да се разпитват неявилите се през днешния ден очевидци. Хари Харалампиев съобщи, че към делото могат да бъдат приобщени показанията от досъдебното произвеждане, а предвид на икономисване на процесуално време да се извикат движимостите лица. Колегата му Димитър Будаков обаче настоя да се направи още един опит да се извикат неявилите се очевидци.

В последна сметка съдът реши за идващото съвещание на 28 февруари от 9,30 ч. да бъдат призовани останалите четирима очевидци, както и специалистите.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР