Колежка от университета на Петър Маринашки разказа за пътно произшествие

...
</TD
>Колежка от университета на Петър Маринашки разказа за пътно произшествие
Коментари Харесай

Колежка на Петър Маринашки разказа за произшествие с участието на двамата месец преди фаталната катастрофа

Колежка от университета на Петър Маринашки описа за пътно произшествие с присъединяване на двамата месец преди съдбовната злополука до село Кадиево, при която починаха две момчета. " Гумата беше изкривена, а джантата спукана " - няколко пъти съобщи в правосъдната зала с безспорна решителност момичето, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Днес в Апелативния съд в Пловдив се организира съвещание по делото, формирано по протест от Окръжна прокуратура, тъжби на околните на потърпевшите и на самия обвинен против наказването му от 5 години отнемане от независимост.

С присъда от 07. 01. 2022 година, Пловдивският областен съд призна Петър Маринашки за отговорен в това, че на 11. 11. 2020 година на пътя Пещера – Пловдив, край Кадиево, при ръководство на МПС – лек автомобил марка " БМВ ", е нарушил разпоредбите за придвижване и с това по несъобразителност е предизвикал гибелта на повече от едно лице, а точно на Тодор Бараков и Виктор Василев и междинна телесна щета на Н. Л. Деянието е осъществено след приложимост на наркотични субстанции – тетрахидроканабинол /марихуана, канабис/. Петър Маринашки е лишен от право да ръководи МПС за период от 8 години.

Преди съвещанието родители, близки и другари на умрелите момчета се събраха пред Съдебната палата на безмълвен митинг с искане за заслужено наказване. По-късно в залата свидетелката Виктория Лавашева съобщи, че от 3 години познава Петър. Запознали се в УНСС. Една вечер през есента на 2020 година дружно били на кафе.

Когато си тръгнали, БМВ-то се подхлъзнало на ляв завой и със задна лява гума блъснали бордюра. Гумата се изкривила, а джантата се спукала и, тъй като не можели да продължат с колата, извикали репатрак до автосервиз. " После какво стана? " - попита съдът. " Пихме кафе " - решително отговори момичето. " Кафето е ясно, какво стана с колата? " - посочи въпроса си магистратът. БМВ-то останало известно време в сервиза, след което Маринашки си го взел. 

Адвокатите на обвинения показаха като доказателство за претърпяното ПТП проформа фактура. Вещото лице, направило автотехническата експертиза, съобщи обаче, че деформациите по колата от злополуката на 11.11.2020 година са вследствие на удара на БМВ-то в дървото, а не от предходен случай. Експертът Мутафчиев е безапелационен, че процесният автомобил не е имал предходна техническа нередовност. " Спуканата джанта не се изправя. Тя се сменя " - изясни той. 

На сигнала за пътното произшествие с потърпевши лица минути след него на място се отзовали трима служители на реда от районно управление (на МВР) Стамболийски. Важна детайлности е, че и тримата униформени са непушачи. Момчетата разказали, че седящият на задната седалка Виктор натиснал с краката седалката на водача,  Петър се обърнал обратно и в идващия момент колата се забила в дървото. Пробата за алкохол на Петър била негативна, а направения часове по-късно тест за опиати също бил негативен. 

Петър Маринашки е бил отведен в районното ръководство в Стамболийски, само че не бил в арестантско помещение, защото то било закрито няколко години по-рано, а в коридора. Едва след 18.00 ч., когато пристигнала новата промяна дежурни служители на реда, Маринашки бил наведен в ареста на III районно управление (на МВР) в Пловдив. Свидетел служител на реда съобщи, че няколко пъти е разговарял с родителите на Петър Маринашки да вземат ограничения против метода му на ръководство на автомобил. 

Следващото съвещание по делото ще се организира на 9 февруари 2023 година от 13.30 ч. Тогава би трябвало да бъде показана правосъдната химико-токсилогична експертиза.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР