Известното и многоуважавано пловдивско семейство - д-р Гюрай Ходжев и

...
</TD
>Известното и многоуважавано пловдивско семейство - д-р Гюрай Ходжев и
Коментари Харесай

Уважавано пловдивско семейство взе участие в Българска национална молитвена закуска

Известното и многоуважавано пловдивско семейство - доктор Гюрай Ходжев и доц.д-р Нарцис Калева – Ходжева взеха присъединяване в Българска национална молитвена закуска, която се организира на 13 май в Шератон София Хотел Балкан, дружно с държавници и политици от 12 страни.

Събитието се провежда от предприемчив комитет, а измежду специфичните посетители бяха принц Николаос декор Лихтенщайн и принцеса Маргарета декор Лихтенщайн, Вьолкман Клайн, народен представител от ХДС в Бундестага, Альош Петерли, някогашен министър председател на Словакия и евродепутат, политици от Украйна, Молдова, Лихтенщайн, Румъния, Германия, Англия, Съединени американски щати, Гърция, Ливан, Албания и Норвегия и България.

Силно пловдивско наличие беляза провеждането на Българската национална молитвена закуска, като по традиция покана за присъединяване получиха доста видни общественици, политици, управленци. Събитието в Шератон София Хотел Балкан събра някогашни министър председатели, някогашни и сегашни депутати, известни лекари, общественици, хора от разнообразни религии, с друга политическа принадлежност, само че обединени от духа на молитвените закуски, с концепцията за разговор в името на междучовешкото благоденствие, мира и стабилността. Такова бе и посланието на поканата за събитието – " В този миг на разделяне на нацията, рефлектиращо в дълбоки различия, да се съберем дружно, обединени от нещо, във връзка с което нямаме различия – нашата религия в Бога! “

Акцент в изявленията на високопоставените посетители от чужбина бе обединяването, толкоз нужно на всички хора по света, без значение от това какъв брой високо се намират в йерархията, тъй като постоянно има някой над тях, и това е Бог, а политиците имат значимата задача и обвързване да се обединят в този сложен миг.

Приветствие към присъстващите насочиха и фамилия Ходжеви, характерен образец за мултиетническо семейство, които бяха показани и като образец за етническа и религиозна взаимност. Д-р Гюрай Сами Ходжев е от турски генезис, неговата брачна половинка доц.д-р Нарцис Нисим Калева – Ходжева е от разбъркан българо-еврейски брак. Имат три деца и едно внуче, възпитани в моралните полезности на три религии.

През 2015 година семейство Ходжеви взе участие в Националната молитвена закуска във Вашингтон, давана от Президента на Съединени американски щати – Барак Обама. През месец май същата година, бяха на Молитвена закуска на балканските дами в Тирана, два дни след нея в Букурещ –на Балканска молитвена закуска. През декември участваха в 18-та Годишна Европейска Молитвена Закуска, която се организира в постройката на Европейския парламент в Брюксел. През 2016 година участваха в Балканската молитвена закуска за Югоизточна Европа в Белград, Република Сърбия. По концепция на семейство Ходжеви и с тяхната дейна роля в Пловдив през 2019 година се организира първата за България " Градска молитвена закуска “, която събра в родния Пловдив представители на доста етноси и религии, общественици, политици от разнообразни партии от целия свят.

Основният план на всички молитвени закуски е да се търси единството и посредством вярата в Бога, без значение по какъв начин се назовава този Бог и коя вяра изповядва човек, да се построява едно по-добро отношение сред хората. Семейство Ходжеви към този момент дълги години не стопират да въодушевяват другари и близки за положителни каузи.

Ето част от словото доц.д-р Нарцис Калева – Ходжева пред аудиторията на Българската национална молитвена закуска:

" Поздрави от гр. Пловдив – мултиетническия град на толерантността, в който не на една улица, а от време на време и в един дом щастливо съжителстват българи, турци, евреи, арменци и роми. Неслучайно градът ни бе определен за Европейска столица на културата, а надписът " Together “ се е трансформирал в нов знак за етническа и религиозна приемливост.

Пример за всичко това е нашето семейство: Запознахме се в тежките години на така наречен " Възродителен развой “ и тогава някои другари се дистанцираха от нас. Такава беше политиката. Турчинът със заменено име ухажваше дъщерята на оживял в трудов лагер евреин.

Но и фамилията ни оцеля. Благодарение на любовта и взаимното схващане на преодолените трудности – антисемитизъм или възродителен развой. И по този начин 37 години дружно - с трите ни деца. И трите са в България, в Пловдив. И с от ден на ден и повече нови другари. Така присъствахме на 63-тата Национална молитвена закуска през 2016-та година по покана на президента Обама. Последваха и други " закуски “ - в Брюксел, в Белград, в Букурещ, в Тирана.

И тогава – при започване на 2019-та година организирахме и първата градска молитвена закуска- къде другаде, в случай че не в Пловдив. С някои от присъстващите през днешния ден бяхме дружно тогава.

Вие евентуално ще си спомните, че едно от нещата, за които всички дружно се помолихме беше в Пловдив да има нова Детска клиника. Тогава това беше една фантазия. Начало на дарителска акция. С благотворителни концерти, базари, с пари от неподарени в първия образователен ден цветя, благодарение на Църквата събрахме шестцифрена сума. Доказахме, че гражданското общество на Пловдив го желае. И тогавашното държавно управление откликна. Получихме 17 милиона лв., с които планът стана реалност. Преди 3 месеца направихме първата копка, основите са към този момент положени, а след 3 години децата и онкоболните на Южна България ще имат към този момент освен положителните лекари – тях постоянно ги е имало, само че и почтени условия за болнично лекуване в най-тежките моменти на живота си. Благодарим ви!.. “
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР