Известният пловдивски психотерапевт, преподавател и консултант Стоичко Миличин разказа в

...
</TD
>Известният пловдивски психотерапевт, преподавател и консултант Стоичко Миличин разказа в
Коментари Харесай

Психотерапевт: В брака има едно категорично правило

Известният пловдивски психотерапевт, учител и съветник Стоичко Миличин описа в студиото на Plovdiv24.bg детайлности за книгата си. В книгата се разискват фамилните проблеми, а главното обръщение е, че каквото и да градим в работата и в фамилията, най-важното е любовта.

След първата си книга Миличин се зарекъл повече да не написа. Така се случило обаче, че получил покана от тогавашния шеф на Оперативна програма " Радостни обреди " Румяна Толова да води лекции пред бъдещи фамилии и решил, че има потребност упътванията освен да бъдат изказани, а да стигнат до по-широка публика и в следствие се появила книгата " Семейно танго ". 

" Живеем във време, когато продължителността на живота стана много по-дълга и, когато настъпи рецесията на междинната възраст, даже дълготраен брак може да бъде опустошен, тъй като той или половинката му не усещат задоволство в брака. Всички имаме потребност да знаем по какъв начин да се държим с колегата си " - счита психотерапевтът.

В брака има едно доста изрично предписание - дамата би трябвало да схваща мъжа, с цел да се усеща добре с него, а мъжът би трябвало да обича дамата, да резервира това възприятие на обич. " Жената мъчно може да бъде разбрана - тя е прочувствената, тя е душата на това семейство, а мъжът е този, който добива запаси, въпреки че в наше време към този момент не е тъкмо по този начин, той е този, който се грижи и закриля фамилията " - добавя експертът.

Кризата на междинната възраст не е рядко събитие и все по-често ще става. " Хората дълго време живеят, вършат някакви взаимни отстъпки и в един миг, когато пораснат децата, те към този момент не са склонни да вършат такива взаимни отстъпки. Много бракове се държат поради децата, което е цялостен парадокс, тъй като децата, вместо да израснат в атмосфера на обич и на почитание и да изградят този модел, те порастват в зона, в която има единствено спорове и най-страшното е, в случай че тези спорове стават пред тях и след това това е техният модел за семейство " - споделя Миличин. Посочва, че сходен стрес може да се преодолее с диалози и другарство и да се споделя истината, само че като се сортира момента.

" Всички мъже се женим за прелестни, благи и красиви дами, а когато се развеждаме - се развеждаме със змии. Кой ги е направил змии? По същия метод и при дамите - омъжват се за прелестни мъже, а най-после се развеждат с чудовища. Двамата души в фамилията имат идентичен принос то да бъде дружно и да бъде щастливо или да е нещастно и разграничено " - споделя психотерапевтът. Имал е случаи, когато негови клиенти са споделяли, че изпитват неистово предпочитание да убият колегата си до момента в който спи, други пък остават дружно, с цел да санкционират другия и да не му разрешат да бъде благополучен.

Липсата на време за околните ни, за колегата, за децата е опрощение. " Кое ни е значимото в този живот? Кой е смисълът? Важното е да сме щастливи и да са щастливи хората, които обичаме. Ако ние, преследвайки някакви химери, някакви псевдоцели, златният телец, не намираме време за най-важното - децата си, за половинката си, за околните си, то какъв е смисълът? " - разсъждава той.

Тангото е танцът, който въплъщава любовта и животът с обичания човек е също  като тангото. Най-важното в тангото е, че постоянно има пристрастеност, а пристрастеността е израз на любовта - обобщава психотерапевтът. 

Любовта е особено възприятие при влюбените двойки, без значение от възрастта им, само че може би най-силна е любовта в тийнейджърската възраст, когато е първата обич. Затова контузията, когато едно дете я загуби, е доста мъчителна и и тъкмо в подобен миг има доста случаи на суицид, защото няма с кого да показа. " Преодоляването на тази контузия става с диалози и внимание, а не да им даваме телефон или таблет, с цел да се отървем от тях. Не споделяме " нямам време ", нашата вълшебна дума. Време имаме за всичко " - споделя Миличин в изявлението. 

Животът е обич, а любовта има доста изрази, само че човек самичък кове живота си и никой не му е отговорен, заключава той. 

Цялото изявление с психотерапевта Стоичко Миличин гледайте в прикаченото видео!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР