Голямо кукерско шествие ще мине по Главната на Пловдив днес,

...
</TD
>Голямо кукерско шествие ще мине по Главната на Пловдив днес,
Коментари Харесай

Кукери гонят злото от Пловдив с шествие по Главната

Голямо кукерско шествие ще мине по Главната на Пловдив през днешния ден, 26 фервуари. В него ще взе участие особено кукерският състав от Народно читалище " Св.Св. Кирил и Методий " в гр. Раковски, по покана на екипа на Фондация " Заедно ".  

Събитието ще е подарък за всички пловдивчани и посетители на града, които желаят да уважат националните традиции на Сирни Заговезни. Кукерите идват в града на тепетата,  седмица след интернационалния фестивал на кукерските и маскарадни игри " Кукове-Раковски " – едно от най-колоритните събития, което показва традициите, които пази и католическата общественост у нас. Вярва се, че магическите дейности на кукерите гонят злото и оплождат природата,  " та да се роди и прероди ", както споделят старите хора.

Шествието в Пловдив ще премине от площад " Централен "  по Главната и ще продължи до кв. " Капана ".  Очаква се кукерите да дойдат към 16.30 часа и всички, които желаят да ги посрещнат, могат в този час да бъдат пред Военния клуб.

Кукерските игри се организират при започване на великите пости - на Сирни Заговезни. По остарял български бит това е денят, в който желаеме и даваме амнистия. Това е и последният огромен зимен празник, който отбелязва краят на зимата и началото на новата земеделска година.

Т.нар. празници на възраждащата се природа, са характерни за много народи. Прескачането на огъня за здраве – е обред, който е останал от предхристиянската ера, само че и до през днешния ден този бит се пази, както в българските традиции на Сирни Заговезни, по този начин и в съветските, и в арменските.

Древният славянски празник " Масленица " се пада също на 26 февруари т.г. Той е част от националния календар на рускоговорящите общности в Пловдив и района, както и на бесарабските българи. Обичаите на " Масленица " ще бъдат показани пред  клуб " Берьозка " в центъра на града, малко по-рано в неделния ден. Те са свързани с доста забавление и занимателни игри, както и с палене на сламено плашило. Основното ястие на този ден са блините.

Aрменската общественост в Пловдив отбеляза   " Дярънтарач "  - Сретение Господне още на 12 февруари, като обичаят измежду общността, който се пази и до през днешния ден, също е прескачане на огън за здраве и шанс.  " Дярънтарач "  се празнува и като ден на новобрачните двойки.  Свой карнавален празник напролет имат и евреите. Пурим е обвързван също с веселието и радостта от успеха на положителното над злото. Той се отбелязва през март. Празникът се празнува от младежите и всички, които имат вяра в истинската любов.

Традициите и обичаите на другите народности  ще бъдат пресъздадени и снимани за архива на НФ " Култура "  като част от проекта  на Фондация " Заедно "  - " Един град, три религии, седем етноса - от предишното за бъдещето ", обвързван с популяризирането на нематериалното културно завещание на общностите с най-стара история в Пловдив.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР