Експертите на РИОСВ-Русе извършиха контролни проверки за спазване на режимите

...
</TD
>Експертите на РИОСВ-Русе извършиха контролни проверки за спазване на режимите
Коментари Харесай

РИОСВ-Русе провери находища на защитени растения 

Експертите на РИОСВ-Русе направиха контролни инспекции за съблюдаване на режимите в предпазените местности " Стълпище “, в землището на с. Мечка, община Иваново, " Находище на елементарен сладник “, с. Белцов,  " Находище на българска гърлица “ – с. Караманово, община Ценово, съобщи " РусеМедиа ". 

Растенията, предмет на запазване –  вълнестоцветно сграбиче (Astragalus dasyanthus) и Българската гърлица (Limonium bulgaricum Ancev), са в дейна фаза на разцвет, за разлика от

Обикновения сладник (Glycyrrhiza glabra), който е след фаза на разцвет.  Находищата са в доста положително биологично положение, разпръснати на туфи. Не са установени следи от похищения, както и нарушение на режимите, записани в заповедите за оповестяване на предпазените местности.

За находището на елементарния сладник следва да се подхващат ограничения за смяна в режимите на заповедта за оповестяване на предпазената околност. На терен е установено обрастване на саморасла растителност, което пречи за разпространяването на типа, а в заповедта изрично се не разрешава сеч на дървестна и храстовидна растителност.

Защитена местност " Стълпище “ и " Находище на българска гърлица “  са относително новообявени предпазени територии в обсега на контролна активност на РИОСВ-Русе.  Опазването на редки растения е и в пълномощията на локалните управляващи, както и частни лица, в чиито парцели попадат те.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР