Експерти по пътна безопасност препоръчват да се въведе Зона 30

...
</TD
>Експерти по пътна безопасност препоръчват да се въведе Зона 30
Коментари Харесай

Ще въведат ли в Пловдив Зона 30?

Експерти по пътна сигурност предлагат да се вкара " Зона 30 " във всички огромни градове в страната тук-там с по-голяма централизация от произшествия. " Зона 30 " е регион, в който оптимално позволената скорост за водачите е 30 километра в час.

В Пловдив към момента няма еднопосочен отговор дали ще бъде въведена " Зона 30 “. Засега концепцията се разисква единствено от общинската комисия по сигурност на придвижването, само че среща поддръжка.

" Аз мисля, че е по-добре да имаме повече пътища с въведени ограничавания, колкото и неловко да е и да се движим по-бавно, само че да запазим живота на хората в близост, тъй като виждаме резултатите в последно време ", разяснява Георги Стоилов – шеф на Оперативна програма " Организация и надзор на превоза “ в Пловдив. Изследванията демонстрират, че по този метод фрапантно понижават случаите на потърпевши при произшествия.

" Тази скорост от 30 км/час е призната за гранична в областта на пътната сигурност, при която над 80% при настъпване на ПТП е удобният излаз за пешеходците ", съобщи Димитър Петров – Директор на дирекция " Управление и разбор на трафика “ Столична община.

Мярката към този момент е въведена в София, само че преди този момент е изработен разбор на цялата пътна мрежа. Такъв би трябвало да се изготви и за останалите градове.

" Навсякъде може да бъде въведена тази " Зона 30 ", само че е значимо да се каже, че следва да има булеварди, които да носят директното придвижване сред обособените квартали на обитаемото място, където скоростта да си остане по-висока ", сподели инж. Иван Табаков – специалист в държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата “.

В Пловдив водачите са на разнообразни отзиви.

" Виждате, че хората даже в магазина се блъскат като вървят пешком, то няма значение километража, значимото е човек по какъв начин се движи, със закони не става, би трябвало задкормилно устройство да има ", разяснява пред Българска национална телевизия Стефан.

" Има аргумент за въвеждане на такава скорост към учебни заведения и такива по-рискови улици, само че въпреки това би трябвало и доста огромно внимание от страна на пешеходците ", счита Мартина Маркова.

" Смятам, че има огромна част от водачите които ще я съблюдават, изключително тия които са фамилни, с деца, които мислят за бъдещето ", сподели Пенка Пунчева.

За да бъде ефикасна, " Зона 30 “ планува и спомагателни ограничения наред с слагане на ограничаващ пътен знак. Те включват създаване на дребни кръгови кръстовища или паркиране от разнообразни страни на улицата.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР