Дванадесетото издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest ще се

...
</TD
>Дванадесетото издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest ще се
Коментари Харесай

Страхотен фестивал завладява Пловдив

Дванадесетото издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest ще се организира от през днешния ден, 27 септември, до 1 октомври 2022 година в Пловдив като част от Културния календар на града. Входът за всички събития е свободен. За първи път 6Fest e част и от Есенен салон на изкуствата Пловдив 2022.

Изданието е тематично ориентирано към музиката. В ролята на улични музиканти ще забележим известни имена от българската поп и джаз сцена, а фестивалните местоположения ще бъдат емблематични за Пловдив места - основната пешеходна улица “Княз Александър І ", Виенски павилион в Цар Симеоновата градина, Капана, Данов рид (Сахат тепе), Бунарджика.

Първият концерт от фестивала е на Иво Димчев на 27 септември. Иво Димчев е хореограф, танцьор, режисьор, артист. Дори в месеците на пандемията от COVID-19 не престана да твори и да изнася концерти по друг и различен метод, какъвто е характерен за цялостното му творчество - онлайн и в домашни условия.

На 28 септември музикантът Велислав (Вили) Стоянов ще показа за първи път в Пловдив плана си " Just Bossa " - самодейността му да вдъхне нов живот на музикалното завещание на огромния български композитор и негов дядо Йосиф Цанков.

На 29 септември ни чакат два дамски концерта - на Миленита и Мила Роберт. Миленита е поп и джаз певица, само че има функции и на огромния тв и кино екран. През 2004 година Миленита написа три от песните за дебютния филм " Мила от Марс “ на режисьорката Зорница София, който през същата година печели премия на интернационалния кинофестивал в Сараево. През 2005 година излиза дебютният й албум " Do it Again “. Мила Роберт е актриса и певица, става известна с кавъри на известни песни. Песните на Мила са саундтрак на разнообразни филми на млади режисьори. През декември 2020 година излиза дебютният й албум " Еготрип “.

Вечерта на 30 септември е отдадена на групите - ще слушаме “Таралеща ". Димитър (Митко) Таралежков е български режисьор и музикант, бард. Завършва " Кино- и телевизионна постановка “ в " Нов български университет “. Част е от самостоятелната режисьорска група " Бидон филм “, дружно с Олег Константинов и Никола Бошнаков. Но Таралежков е и стихотворец с китара. Първоначално извършва песните си независимо, а сега концертира дружно с групата си “Таралеща ".

Най-много събития на 6Fest ще се случат на 1 октомври, Световен ден на музиката. “Collegium Ritornello " ще изнесат типичен концерт със забравени и рядко изпълнявани създатели и творби от епохата на Барока. “Collegium Ritornello " е бароков отбор от 15 реализатори - сегашни и някогашни ученици на НУМТИ “Добрин Петков " - Пловдив. Основан е през 2019 година

В програмата си на 1 октомври 6Fest включва и няколко парадни прояви, обичайната част от фестивала през годините. В церемониал по Главната пешеходна улица на Пловдив ще се включат музиканти и мажоретки от Представителен юношески духов оркестър с мажоретен състав “Димитър Мечев " - Велинград, част от Народно читалище " Отец Паисий – 1893 ".

Пловдивският цирков актьор и музикант Дарио Табаков с артистичен псевдоним Dario Bulgario ще изнесе концерт на кокили. Трима музиканти от Марица брас бенд ще създадат изненадващи джаз флашмобове. Марица брас бенд е основан през 2015 година от саксофониста Венелин Георгиев. Запомнящо се е присъединяване им в откриването на Европейска столица на културата през 2019 година в италианския град Матера.

Предстоящото издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest се организира с поддръжката на Община Пловдив и Национален фонд " Култура ".
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР