Ако питате децата в детската градина Какво не обичат да

...
</TD
>Ако питате децата в детската градина Какво не обичат да
Коментари Харесай

Дрямка или игра? В пловдивски детски градини следобедният сън е по избор

Ако питате децата в детската градина " Какво не обичат да вършат там “, огромен % от тях биха дали отговор " Да дремя следобяд “. Въпросът е имат ли избор да не го вършат? Община Пловдив е първата в България, която през 2022 година е провела изследване измежду родителите на малчуганите от 52 детски общински ясли и градини в града дали да дадат избор на децата на 4, 5 и 6 години да не спят следобяд – постоянно с дълготрайност на дрямката от над 2 часа. Вместо това те могат да рисуват и играят, само че безшумно и умерено, без да пречат на останалите деца. Това оповестява в новия си брой вестник " Аз-буки " и споделя за пробния способ, който все още се практикува в редица общински и частни заведения в Пловдив.

В Града под тепетата в 10 от 52 детски градини е разрешено, в случай че детето не желае да спи следобяд, да не го прави, а вместо това да играе тихи игри. 

" Над 60% от родителите дадоха отговор, че желаят детето им да има избор дали да спи следобяд в детската градина – споделя за в. " Аз-буки “ зам.-кметът на община Пловдив, отговарящ за сектор обучение,. – Задължителният сън в градините е стар способ на учителите и предстоящо не е заложен в нито една разпоредба или закон като " наложителен “. Голяма част от децата на 4 – 5 години нямат потребност от следобеден сън и не желаят да спят принудително. Затова взехме решение да им предоставим опция за занимания през това време “.

" Традиционно в детските градини в страната се спи. Но в реалност във възрастта сред 3 и 4 години физиологичната потребност от дневен сън при децата поетапно отпада. За някои деца резултатът от наложената сънливост в градината е все по-късно лягане вечер. Клиентите ми споделят за невъзможността да приспят децата си до 23 и даже до 24 часа, което е извънредно недопустим час за лягане на малко дете. Обичайно това води до изтощеност на идващия ден, когато би трябвало да събудим детето рано за градина. Представително изследване на навиците за сън на децата в България, което организирахме през 2022 година, сподели, че една четвърт от децата в градинска възраст си лягат късно (след 22 часа) “, споделя Мария Йонова, създател на Unicorn Baby – съвещания по детски сън.

В ДГ " Мирослава “ в Пловдив от пет години работят по метода " Монтесори “, а основният принцип е правото на избор. Затова там децата, които желаят, спят или лежат на обяд, а другите в това време, даже в същата стая, играят тихи игри. Единственият негатив на това гъвкаво решение е скептицизмът измежду личния състав, който по този метод е претрупан с повече отговорности, изключително във времето за сън при будуващи деца.

В огромните групи в ДГ " Малкият принц “ след обедното хранене всички деца сядат в кръг и с учителката вършат анализ на заниманията от първата половина на деня. След извършеното електронно изследване измежду родителите на малчугани в градината единствено едно семейство се е възползвало от предлагането за еластичен режим без пладнешки сън.

Постепенно стават пет, а по-късно има и нови искащи. Удобство в ДГ " Малкият принц “ е, че занималнята и спалното помещение са преходни. Това разрешава педагогът да следи по едно и също време и спящите, и тези, които имат тихи занимания. Ако разположението не е такова, би бил нужен помощник-възпитател, с цел да не остават децата без контрол.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР