Административният съд в Пловдив отмени заповеди на социалните служби в

...
</TD
>Административният съд в Пловдив отмени заповеди на социалните служби в
Коментари Харесай

В Пловдив отказват помощи за украински деца

Административният съд в Пловдив анулира заповеди на обществените служби в града, с които се отхвърлят помощи за деца на украинска гражданка с предоставена краткотрайна протекция в България, предава Plovdiv24.bg .

През септември многодетната майка е подала молби за месечна помощ за петте си деца и за еднократна помощ едно от децата, което е записано в българско учебно заведение. И двете заявки са получили отвод. 

В единия случай претекстът на шеф отдел " Социална протекция " при Държавно стопанско предприятие - Пловдив е:  " На съображение член 3, т. 5 от ЗСПД – право на фамилни помощи за деца имат фамилии на непознати жители, които непрекъснато обитават и отглеждат децата си в страната, в случай че приемането на такива помощи е планувано в различен закон или в интернационален контракт, по който Република България е страна. Няма подписана конвенция за обществена сигурност и обществено подкрепяне сред Република Украйна и Република България. “

В чл. 27, т. 1 от Конвенцията за правата на детето е планувано, че страните - страни по Конвенцията, признават правото на всяко дете на витален стандарт, подобаващ на потребностите на неговото физическо, умствено, духовно, морално и обществено развиване, а в т. 3, че страните - страни по Конвенцията, в сходство с националните условия, в границите на своите благоприятни условия, подхващат нужните ограничения за да подкрепят родителите и другите лица, виновни за детето, да реализират това право и при положение на потребност дават материална помощ, стратегии за подкрепяне, изключително във връзка с изхранването, облеклото и жилището. Безспорно Конвенцията обгръща правото на обучение като обществено право, отбелязва съдът.

Отказът е в несъгласие и с правила на правото на Европейския съюз. Касае се за Директива 2001/55/ЕО на Съвета от 20 юли 2001 година по отношение на минималните стандарти за даване на краткотрайна протекция при положение на всеобщо нахлуване на разселени лица, която планува в член 13, § 2, че страните членки основават разпореждания за даване на помощи от " Социални грижи " на лицата, ползващи се с краткотрайна протекция.

Такива разпореждания в българското законодателство се съдържат точно в цитирания нагоре ЗУБ (според §1а от Преходни и заключителни разпоредби на ЗУБ, този закон вкарва наредбите на Директива 2001/55/ЕО на Съвета за минималните стандарти за даване на краткотрайна протекция при положение на всеобщо нахлуване на разселени лица и за ограниченията за поддържане на салдото сред страните членки в полагането на старания за банкет на такива лица и понасяне на последствията от този прием) и административният орган, издал процесната заповед, е бил задължен да ги съобрази при постановяване на обжалвания акт, което явно не е сторил.

При това състояние, постановяването на отвод за погашение на помощ по член 7, алинея 1 от ЗСПД, с мотив за липса на подписана конвенция за обществена сигурност и обществено подкрепяне сред Република България и Република Украйна, е в очевидно противоречие с горепосочените правила и в несъгласие с задачата на закона, се споделя в мнение на съда.

Същите причини се акцентират и по отношение на отхвърли да бъде отпусната еднократна помощ на дете от първи до четвърти клас.

Административният съд връща и двете преписки на дирекция " Социално подкрепяне " - Пловдив за ново изговаряне по заявките, при спазване на дадените инструкции по тълкуването и използването на закона. 

Решенията са дефинитивни и не подлежат на обжалване и/или митинг.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР