513 деца от община Русе преминаха безплатни профилактични прегледи от

...
</TD
>513 деца от община Русе преминаха безплатни профилактични прегледи от
Коментари Харесай

Малчугани от Русе получиха безплатен стоматологичен преглед 

513 деца от община Русе минаха безвъзмездни профилактични прегледи от дентален доктор по новаторската стратегия на Община Русе " Моите зъбки – здрави и бели “. Инициативата за предварителна защита и профилактика на кариеса обхвана деца от 1 до 3-годишна възраст.

Прегледите по програмата бяха направени от доктор Елизабет Йорданова, като бяха употребявани еднократни дентални огледала. Скринингът бе извършен под формата на игра и в нея се включиха новите другари на децата - специфичните играчки " Хипо “ и " Пинко “, които Общината закупи за всяка ясла. Децата получиха четки и пасти за зъби, дарени от компания " Рубелла Бюти “.

Резултатите демонстрират, че проблеми с денталното здраве имат 216 деца или 42% от броя на прегледаните. Най-често срещаният проблем при децата е влошена зъбна хигиена – изобилна плака при централните и латерални резци и проксимални кариеси на моларите при децата над 2 година възраст. При 18 деца или 3,5% се следят начални форми на кариес, а при 4 деца – тежък случай на кариес на ранното детство с разрушени или напълно изчезнали корони на горни резци. При прегледите се диагностицираха и деца с малоклузия (прогения, отворена захапка), фрактури на млечните зъби, бруксизъм. Родителите на деца с регистриран проблем получиха писмени насоки за следващо лекуване и рекомендации за поддръжка на добра орална хигиена. На личния състав в яслите бяха дадени методически насоки и проява за вярната зъбна хигиена на краткотрайното съзъбие. Те получиха и информация за най-често срещаните проблеми и насоки по какъв начин от време на време да насочват вниманието на децата и родителите им към спазването на вярна орална хигиена.

Иновативната за страната стратегия ще продължи и през идната година. По този метод ще може да се наблюдава положението на децата, регистрирани с проблеми, както и да се обзет занапред постъпващите в ясла.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР