24 май е най-светлият празник на духовността, книжовността и корените

...
</TD
>24 май е най-светлият празник на духовността, книжовността и корените
Коментари Харесай

Кметът: Пловдив е духовност, Пловдив е култура

" 24 май е най-светлият празник на духовността, книжовността и корените ни. Наследници сме на античен народ, а основаването на българската писменост е непреходно дело с европейски измерения, едно от най-големите исторически събития от края на девети век. Такъв е Пловдив и през днешния ден - град на знание, град на обучение. Пловдив е нематериалност, Пловдив е просвета. Честит празник! ".

Така прозвуча част от празничното слово на кмета пред паметника на Светите братя Кирил и Методий, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Отбелязването на празника започва на площад " 11 май " пред ХГ " Св. Св. Кирил и Методий ".

От 9.00 до 10.00 ч. в Актовата зала на гимназията бе церемонията по удостояването с " Почетна значка на град Пловдив " на заслужили учители, шефове и други педагогичен експерти  от пловдивските учебни заведения и детски градини и награждаване с грамота на млади учители.  

По същото време от 9.00 ч. до 9.55 ч. имаше Празнична литургия в храм " Св. Св. Кирил и Методий ", която бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит  в наличието на жители, публични лица и посетители.

В 10.00 ч. тържеството започна с химна на България, водещи и знаменосци са възпитаници от ХГ " Св.Св. Кирил и Методий ". Празнично слово пред паметника произнесе кметът на Пловдив . Както повелява православната традиция, в 10.20 ч. Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит  отслужи празничен молебен.

Церемонията пред паметника на славянските равноапостоли приключва в полагането на венци и цветя.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР