Тази вечер евреите празнуват Ханука. Той започва в 25-тия ден

...
Тази вечер евреите празнуват Ханука. Той започва в 25-тия ден
Коментари Харесай

Евреите празнуват Ханука

Тази вечер евреите честват Ханука. Той стартира в 25-тия ден на еврейския месец кислев (ноември/декември по григорианския календар – бел. ред.).

Тази вечер евреите в Израел и по света ще възпламенят първата свещ за празника на светлината Ханука, който отбелязва успеха на шепата макабейци, освободили еврейския Храм в Йерусалим и чудото с дребната каничка олио, което горяло цели осем дни, колкото продължава празникът през днешния ден.

Евреите палят специфичния свещник на прозореца или на вратата на дома си, тъй че светлината да озари не толкоз техния дом, колкото улиците, къщите и хората към тях - техните съседи, другари и инцидентни минувачи.

Ханука значи "посвещение " и отбелязва повторното освещаване на храма през 164 година пр.н.е. от Йеуда Макаби и се чества в продължение на осем дни. В Израел Ханука се назовава още Хаг Аорим (фестивал на светлината), защото палим свещи всеки ден на Ханукията (свещник с осем свещи, наподобяващ на менора).

Когато елините завладели Ерец Израел отпред с Александър Велики, първоначално управлявали много демократично и били толерантни към други религии. Крал Антиох Епифан обаче мечтаел да елинизира цялото царство и да принуди всички страни и нации в империята да употребяват единствено гръцкия език, традиции и вяра.

На доста евреи, които преди са се опитвали да се приспособят допустимо най-добре, им идва допълнително възбраната да живеят съгласно новите религиозни традиции. Освен всичко друго храмът в Ерусалим е опозорен и е употребен за удостояване на Зевс.

Евреите въстават и в героични борби „ дребното печелят против многото” (Закарий 4:6, което е частта от Танаха, която се чете в събота след съответната параша на Шабата преди Ханука). Това е първият път в историята, когато един народ въстава не за славата на някой цар или с цел да подчини различен народ, а за религиозна независимост.

Но, когато се учи Талмуда (Шабат 21 б) за Ханука, там не се загатва нито една от военните победи, а вместо това се изяснява чудото на Ханука със следната истоия: Когато Хашмонеите още веднъж завладяват Храма, те намират единствено една каничка с неосквернено масло. Всичко останало било употребявано за идолопоклонничество. То стигало единствено за един ден, само че се случило знамение и горяло осем дни, до момента в който новото масло било създадено.

По тази причина Ханука се чества осем дни. Светлината и топлината на Ханука да извърши сърцата и душите ни, и да донесе мир и благополучие по целия свят! Хаг Ханука Самеах!

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР