Тази вечер една от най-големите и ярки звезди на нощното

...
Тази вечер една от най-големите и ярки звезди на нощното
Коментари Харесай

Окултация: Една от най-големите и ярки звезди ще изчезне за 7 секунди тази вечер

Тази вечер една от най-големите и ярки звезди на нощното небе ще изчезне за 7 секунди. Пред звездата Бетелгейзе ще премине близкия до нас метеорит 319 Леона. Съотношението е такова, че съгласно астрономите ще настъпи окултация. Така се назовава събитие, при което далечен астрономически обект бива напълно или отчасти закрит от различен, по-близък до наблюдаващия. Шансът да се случи това със звезда като Бетелгейзе е извънредно необичаен.

Явлението ще е очевидно в доста тясна линия, разпростряла се от Таджикистан и Армения в Централна Азия, през Турция, Гърция, Италия и Испания, до Флорида в Съединени американски щати и елементи от Мексико. Окултацията ще настъпи в дребните часове на нощта сред 11 и 12 декември.

" Това е извънредно! Това е опция, която се отдава един път в живота ", сподели астрофизикът Мигел Монтаргес от Парижката обсерватория пред Business Insider.

Астероидите минават пред звездите от самото начало. Но те нормално са толкоз огромни, че изцяло закриват светлината на звездата.

319 Леона е с идеалният размер и съответствие, с цел да бъде затъмнението вид " огнен пръстен ". Това ще разреши на някои от по-слабите характерности на звездата да се видят от учените. На този стадий няма обсерватория на Земята, която да улови тази информация без помощта на метеорита, добавя Монтаргес.

Астрономите се надяват да схванат повече за това по какъв начин парещ, зареден газ се движи към умиращата звезда, развой, който се назовава конвективни кафези на звездата. Бетелгейзе е една от най-видимите звезди в нашето небе. През последните години тя се държи много необичайно. Червеният свръхгигант, който се намира в съзвездието Орион, ненадейно потъмня през 2019 година, което накара астрономите да се чудят дали е на път да експлодира. След това обаче звездата възвърна нормалния си тип.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР