Тази сутрин спря подаването на руски газ за Европа през

...
Тази сутрин спря подаването на руски газ за Европа през
Коментари Харесай

Безпокойство в Европа след спрения газ по Северен поток заради планов ремонт

Тази заран спря подаването на съветски газ за Европа през тръбопровода Северен поток -1, който излезе в 10 -дневна профилактика. Процедурата е рутинна, само че държавни управления, пазари и компании на Стария континент реагират с паника, че доставките могат и да не тръгнат, даже и след ремонта, поради войната в Украйна. Подобен сюжет би сложил под въпрос запълването на хранилищата през зимата, немският бизнес вижда риск за големи загуби и опасност за милиони работни места.

Ако съветският газ спре, прогнозите за четвъртата стопанска система в света са за криза, удар на стойност 193 милиарда евро през втората половина на годината и риск за 5,6 милиона работни места.

По " Северен поток-1 " Германия получава 55 милиарда кубически метра газ годишно, а употребява 100 милиарда.

От предишния месец Северен поток 1 работеше единствено с 40 на 100 от потенциала си поради забавено връщане от ремонт в Канада на високотехнологична турбина. Отава разгласи, че ще върне машината на Русия, макар апелите на Украйна да не го прави. Съединените щати поддържаха канадското решение. Въпреки това Берлин не знае какво да чака след 21-ви юли.

" Германия продължава да получава гориво посредством терминалите за полутечен природен газ в Белгия и Нидерландия. Факт е, че Северен поток 1 спря за профилактика и поддръжка. Знаехме това, само че не сме наясно дали газът ще потече още веднъж след 10 дни. ", уточни Клаус Мюлер - регулатор на газопреносната мрежа в Германия.

Подземните складове могат да зареждат страната за 2 месеца и половина, само че в този момент са цялостни на под 65 %.

" Можем да понижим потреблението на газ и да работим по-ефективно с ограничения за икономии, само че всички оценки сочат, че Германия не може бързо да компенсира загубата на съветския газ. С други думи би трябвало да сме подготвени не просто за закъснение на стопанската система, а за сериозна криза. ", споделя Карстен Бржески- анализатор.

Най-големият вносител на газ в Германия Юнипер изиска от държавното управление избавителен проект, оценен на 9 милиарда евро. Тисенкруп създава проекти за нарушавания на производството, тъй като прекосяване от газ към въглища и петрол не е допустимо.

Половината от немските семейства се отопляват на газ сред октомври и март. Социалните последствия от скъпото гориво може да доведат до напредък на крайнолеви и крайнодесни популисти.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР