Тази сутрин на авиобаза Граф Игнатиево е кацнал американски самолет

...
Тази сутрин на авиобаза Граф Игнатиево е кацнал американски самолет
Коментари Харесай

Заков в Пловдив: България ще продължи да бъде подпомагана от съюзниците

Тази заран на авиобаза Граф Игнатиево е кацнал американски аероплан F-35, който е част от интервенция по линия на еър полисинг на дълга отдалеченост. Това заяви в Пловдив министърът на защитата Драгомир Заков след откриването на XV интернационално ревю на отбранителни артикули и услуги " Хемус 2022 ", съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg . И още:

" Това, че няма непрекъснато позиционирана задача по еър полисинг в България за интервал от време, не значи, че такава интервенция няма да се организира в българското небе. България ще продължи да бъде подпомагана от съдружниците по разнообразни способи. Има доста по-гъвкави способи, в това число по метода, който в този момент се прави - това се назовава интервенция по интензивен еър полисинг от отдалеченост, на дълга отдалеченост, т.е. не е належащо те да бъдат основани непрекъснато на българска територия. 

Има полемики с Министерство на финансите и Министерски съвет за актуализиране на бюджета за защита. Ще настояваме за актуализация изключително колкото за обществения пакет за военнослужещите, в това число увеличение на възнагражденията ".

На въпрос дали България ще търси отплата за забавянето на поръчаните за българските Военновъздушни сили изтребители F-16, министър Заков сподели:

" Когато има съглашение правителство-правителство, не може да има наказателна клауза сред държавните управления. Има разнообразни други форми, с които това нещо може да бъде обезщетено. В първата серия F-16, които към този момент са поръчани, има и забележителна помощ по линия на задграничната помощ, американска, в случай че не се неистина 53 милиона $. Така че имаме в допълнение средства, предоставени от американската страна. Такива ще има и във втората серия. За директни обезщетения няма по какъв начин да се приказва, тъй като нашият контракт е с държавното управление на Съединените щати, не с компанията " Локхед Мартин ". "

Първите изтребители F-15 за българските Военновъздушни сили се чакат в първото тримесечие на 2025 г. 

Подробности гледайте в прикаченото видео!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР