Тази сутрин на 97-годишна възраст почина легендата на българския театър

...
Тази сутрин на 97-годишна възраст почина легендата на българския театър
Коментари Харесай

Почина легендарната актриса Стоянка Мутафова

Тази заран на 97-годишна възраст умря легендата на българския спектакъл Стоянка Муафова.

"Тази заран в 6.15 ч. загубихме Стоянка Мутафова. Нейният Нейчо си я прибра на Никулден! Поклон пред светлата ѝ памет! ", т заяви Евгени Боянов, персоналният управител на невероятната българска актриса.

Мутафова е издъхнала в реанимацията на Военномедицинска академия (ВМА), където е била на апаратно дишане. "След дълготрайно и тежко боледуване и макар всички старания, положени от екипите на Военномедицинска академия, тази заран умря Стоянка Мутафова ", обявиха от ВМА.

Мутафова страдаше от съществени здравословни проблеми през последните пет месеца. В края на октомври се наложи да я оперират поради проблеми с жлъчката. Тя получи сепсис и беше с висока температура, само че лекарите съумяха да я стабилизират.

Стояна Константинова Мутафова стартира житейския си път на 2 февруари 1922 година в столицата София. Преди да се ориентира към сцената, тя приключва класическа лингвистика в Софийския университет. През 1947 година Мутафова се образова и в театралното изкуство в Държавната театрална школа към Народен спектакъл „ Иван Вазов “ в София, също и в театралния отдел на Академията за изкуства в Прага, Чехословакия (в интервала 1947 – 1949 г.).

Животът на Стоянка е отдаден на театъра, където тя взе участие в 90 постановки. А през 2016 година неуморната актриса прави огромно турне в театрални зали в Съединени американски щати, Германия, Канада, Нидерландия, Швейцария и Англия.

Седмото изкуство също е неразделна част от житейското ѝ премеждие. Тя се снима в едни от най-емблематичните наши филми: “Специалист по всичко”, “Любимец 13”, “Топло”, “Бялата стая”, “Кит”, “Езоп” и други.

През 2019 година актрисата означи 70 години на театралната сцена и своя 97-ми рожден ден.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР