Тази сутрин жителите на Брюксел, които живеят в европейския квартал,

...
Тази сутрин жителите на Брюксел, които живеят в европейския квартал,
Коментари Харесай

Брюксел осъмна опасан с бодлива тел, фермери от целия ЕС се вдигнаха на бунт

Тази заран жителите на Брюксел, които живеят в европейския квартал, осъмнаха оградени от бодлива тел. Това показа за рубриката " БГ Свят " на Българска телеграфна агенция сънародничката ни Рада Ганкова във връзка фермерското неодобрение, което избухна през днешния ден в центъра на белгийската столица.

Земеделците стачкуват против повишаващите се разноски, екологичната политика на Европейския съюз и вноса на евтини храни, основно от Украйна.

Хиляди селскостопански машини блокираха улици в Брюксел през днешния ден преди срещата на върха на Европейски Съюз за помощта за Украйна. Протестиращите хвърляха яйца по постройката ва Европейския парламент и възпламениха огньове в центъра на белгийската столица. Селскостопански производители от Европа недоволстват от политиката на Европейски Съюз, най-много във връзка с несъразмерното отваряне на Европейския съюз и неконтролирания импорт на аграрни артикули от Украйна.


" По данни на локални медии през днешния ден сутринта пред Европейския парламент и на прилежащите улици отекваха клаксоните на към 1300 трактора, пристигнали от няколко европейски страни, с цел да се включат в митингите. Гневни фермери възпламениха огньове на площад „ Люксембург “ към паметника на Джон Кокрил пред Европейския парламент и една от статуите на монумента беше съборена. Издигна се черен пушек, тъй като бяха запалени боклуци и автомобилни гуми “, описа Ганкова.

Протестиращите издигнаха плакати „ Това не е Европа, която желаеме “, „ Храним ви, само че ние умираме “, „ Без фермери няма храна “, „ Европа продава селските си стопани и жителите, с цел да печелят многонационалните компании “, „ Малките в Европа също желаят да бъдат чути “, „ Колройт мами потребителите и купува нашите земи “, „ Който сее бедност, жъне яд “, стана ясно още от думите на българката.

Площад „ Люксембург “ пред Европейския парламент се е трансформирал в нещо като „ жълтите павета на Европа “ и всички протестиращи желаят да стигнат до това място, с цел да бъдат чути настояванията им. Още във вторник в европейския квартал в Брюксел, където се намират трите институции, имаше паркирани аграрни трактори “, добави Рада Ганкова.


„ Всички улици са претъпкани с трактори. Тук е като в Ивицата Газа! Мирише извънредно, излели са цяла цистерна с животинска тор. На самия площад просто не се диша и от едни запалени огромни гуми. Ужасно. Това е мястото тъкмо под прозорците на Народното събрание, не съм уверена, че има някой вътре и че навръх тях би трябвало да им се подвига тази шумотевица… На една огромна улица има толкоз трактори, колкото несъмнено има в цяла България$, показа различен наш съотечественик в белгийската столица, който пожела да остане неизвестен.


По мотив митингите, на 31 януари Европейската комисия предложи за тази година да бъде отсрочено приложението на някои от условията за активността на земеделците в Европейския съюз. А Белгия, която ръководи Съвета на Европейски Съюз до юли, предложи в комерсиалното съглашение с страните от Меркосур (Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай) да бъде включена спомагателна отбрана за европейските земеделци.

" Кризата на фермерите се нуждае от европейски отговор. Войната в Украйна засегна земеделската стопанска система на всички страни, само че Румъния и България са на първа линия. Трябва да се оправим с невиждани количества украински артикули, които навлизат на нашия пазар на доста по-ниски цени. Тук има два огромни казуса - по-скъпата сила и нелоялната конкуренция. Комисията беше прекомерно безмълвна. Време е да действаме. Фермерите се нуждаят от по-високи дотации, безвъзмездна вода за напояване, унищожаване на акцизите върху дизела за селскостопанска техника. Решения има, нужна е единствено политическа воля ", сподели през днешния ден румънският евродепутат Еуджен Томак в изявление за Българска телеграфна агенция.

Фермерски митинги има и в Италия, Полша, Франция, Германия, Гърция и Португалия.

Във Франция протестиращите фермери и таксиметрови водачи не престават обсадата на Париж, която върви към този момент няколко дни.


Снощи унгарският министър председател Виктор Орбан се срещна с протестиращи фермери в Брюксел.

Франс прес означи, че унгарският министър председател е застанал на страната на " народа " в миг, в който против него се беше надигнал фронт от водачите на останалите 26 страни членки на Европейския съюз по въпроса за новия пакет от помощи за Украйна за 50 млрд евро. В последна сметка той бе утвърден на днешната среща на върха на Европейски Съюз в белгийската столица.

" Европа бърка, като не приема съществено гласа на народа ", съобщи Орбан във видео, оповестено в неговия профил в обществената мрежа Facebook. Видеото демонстрира по какъв начин унгарският министър председател върви сред трактори в мрака и се ръкува с стачкуващ.

" Европейската комисия е длъжна да съставлява ползите на европейските фермери във връзка с Украйна, а не противоположното ", съобщи във видеопосланието, публикувано от неговата партия " Фидес ", Орбан, критикувайки " нелоялната " съгласно него конкуренция от страна украинските аграрни артикули.

" Решението на казуса е да се сменят виновните по този въпрос фактори в Брюксел " по време на изборите за европарламент през юни, добави Орбан.

По-рано тази седмица маджарски министър председател към този момент разгласи, че мобилизацията на силите на селскостопанските производители е посочила " какъв брой сериозен проблем е Украйна за Европа без значение от войната ".

" Трябва да бъдем изключително деликатни, тъй като Украйна е голяма страна ", сподели Орбан в изявлението си за френското списание " Поан ", като добави, че доближаването, и дори присъединението на Украйна към Европейски Съюз " може да има големи, пагубни последствия за европейските стопански системи, и по-специално върху селскостопанския бранш ".

Стотици фермери в Португалия се причислиха към митингите на европейските си сътрудници, като блокираха няколко автомагистрали и два гранични пункта с Испания, съобщи Франс прес.

" Много ни е мъчно да оцелеем ", съобщи фермерът Руи Соуза, който участваше в протест на фермери в Голега, в централната част на страната.

" Фермерите изпитват огромни усложнения да изкарат прехраната си. Те продават продукцията си за жълти стотинки, а магазините печелят цяло положение ", разяснява различен португалец, оказал се блокиран от митингите.

Тази заран придвижването по две автомагистрали в Португалия беше блокирано във всички ленти. Блокадата е наоколо до градовете Вилар Формозо и Елваш, до границата с Испания, оповестиха от жандармерията.

Протестите на португалските фермери започнаха нощес след апел на " Гражданското придвижване на португалските фермери ".

" Гневът се ускорява след оповестяването на съкращенията на помощите, предопределени да компенсират земеделските производители поради спада на продукцията им ", сподели пред Агенция Франс Прес представител на сдружението.

За да отговори на упованията на земеделските стопани, през вчерашния ден португалското държавно управление показа ограничения на обща стойност към 500 млн. евро, с цел да им помогне да се оправят с последствията от сушата, която визира най-много южната част на страната. Мерките включват понижаване на данъчното облагане на дизеловото гориво за земеделска техника.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР