Тази сряда (4 май) в предаването Музик мания ще може

...
Тази сряда (4 май) в предаването Музик мания ще може
Коментари Харесай

Дебютен албум на младото трио SMS с българско участие

Тази сряда (4 май) в предаването " Музик фикс идея " ще може да се запознаете с първия албум на един юношески състав от Виена с българско присъединяване – трио SMS. Наименованието на групировката е формирано от буквите на участниците в него – Северин Нойбауер (саксофон), Максим Цеков (цигулка) и Северин Хехвартнер (перкусии). Един несъмнено необикновен състав, като тримата 20-годишни музиканти преди малко са приключили образованието си в Университета за музика и театрални изкуства във Виена. Техният първи албум, който излезе пред 2021 година, се назовава " Take it East " и е отдаден на музиката на Балканите, като вдъхновението е пристигнало и от българските корени на цигуларя в триото Максим Цеков. Комбинирането на класическа музика, уърлд звучене и импровизации в действителност е главната причина за основаването на състава.

 В албума с изключение на обработки на национални мелодии участват както непознати творби, написани особено за състава, по този начин и музика, композирана от самото трио. В авторските им произведения липсва предпочитание за конформизъм и за причисляване към една или друга композиторска школа. Вместо това, Триото стъпва върху най-хубавите обичаи на академичното си обучение, като в това време влага персоналния си взор на хора, отраснали със смарт телефон в ръка. Стилът им е кондензиран с еклектика, контрасти, опити и международен микс, които отразяват светогледа на тези представители от поколението Z, без обаче да се отхвърля обичайна благозвучност, която е елементарно разбираема за техните връстници.

Свързах се с Максим Цеков, с цел да опише освен по какъв начин трима музиканти, свирещи на толкоз несъвместими на пръв взор принадлежности, са се престрашили да основат отбор, който да не дава отговор на каноните на класическата музика, само че и да получа повече информация за какво са се спрели на музиката на Балканите за техния дебютен албум: "...със Северин Нойбауер свирихме дуо на Брегенц фестивала в Австрия по случай " Cross Culture Night " и мислехме какво можем да създадем като уърлд музика. В една от паузите изсвирих мелодията на " Алени звезди " и той ме попита какво е това. Аз му демонстрирах в YouTube няколко клипа на танци и на българска национална музика и това толкоз му хареса, че той сподели, че незабавно би трябвало да създадем няколко аранжимента. Няколко седмици по-късно Северин Хехвартнер се причисли и на него също доста му хареса тази концепция ".

Ще имате късмет да чуете версията на трио SMS на песента " Алени звезди " тази сряда от 14 часа в предаването " Музик фикс идея ", както и да разберете какво още показа Максим Цеков за провокациите пред състава и за бъдещите им проекти.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР