Тази снимка е достатъчна, за да запише името на Ани

...
Тази снимка е достатъчна, за да запише името на Ани
Коментари Харесай

Любов като на снимка: Ани Лийбовиц на 65 години

Тази фотография е задоволителна, с цел да запише името на Ани Лийбовиц в историята на актуалната музика и снимка вечно. Направена по концепция на Лийбовиц, фотографията демонстрира любовта сред Йоко Оно и Джон Ленън по един необикновен, само че задоволително сладкодумен метод. Джон незабавно моли точно този кадър да се появи на корицата на “Ролинг Стоун ”. Датата е 8 декември 1980 г.; няколко часа по-късно той е мъртъв, а фотографията се появява и обикаля света, правейки Ани Лийбовиц популярна.

Това обаче въобще не е единственият фамозен кадър в съвсем половинвековната й кариера. Нещо повече – от години насам самият факт, че Лийбовиц снима някого, автоматизирано го трансформира в звезда заради самия факт, че тя го е избрала да застане пред обектива й. Коя е най-известната фотографка на нашето време?Родена е на 2 октомври преди 65 години като третото от шестте деца в фамилията на офицер от военновъздушните сили на Съединени американски щати и учителка по танци. Малката Ана-Лу в никакъв случай не се разделя с фотоапарата си и членовете на фамилията й са първите модели пред обектива й. Техните фотоси непроменяемо са част от изложбите й и до ден сегашен.

Първата работа на Ани като фотограф е в списание “Ролинг Стоун ”, още като студентка в института по изкуствата в Сан Франциско. Там тя работи 13 години, а последните 25 години е фотограф на “Ванити Феър ”, като снима интензивно и за всички останали издания на “Конде Наст ” и изключително доста за американския “Воуг ”. Самата Ани Лийбовиц признава, че обичаните й модели са политиците и други хора без отношение към модата, които нямат авансово построени пози за пред камерата и у които тя може да улови нещо ненадейно, част от същинската им същина. Лийбовиц не крие, че обожава Хилъри Клинтън.

Снимките на Ани нямат потребност от думи, само че един път тя ги сплотява с текстовете на обичаната си Сюзън Зонтаг и двете издават книгата “Жени ”. Често споделяме “любов като на кино ”, само че любовта на Лийбовиц и Зонтаг е като на фотография – двете пътуват дружно, разделят се и се събират още веднъж, живеят в обособени жилища, само че прозорците им гледат едни към други... Лийбовиц прави безчет фотоси на Зонтаг до края на живота й през 2004 година, в това число и към този момент болна и на прага на гибелта.

“Аз снимам своята ера ”, споделя Ани Лийбовиц. Нейната ера са Джон Ленън и Лайза Минели, Ричард Никсън и Михаил Баришников, Майкъл Джексън и Кейти Пери, Майли Сайръс и Елизабет II. Ани Лийбовиц не просто снима своята ера – тя я основава.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР