Тази седмица започнаха спешни кризисни срещи, които имат за цел

...
Тази седмица започнаха спешни кризисни срещи, които имат за цел
Коментари Харесай

Елена Поптодорова: Позицията на НАТО за Русия е колективна позиция, в която участва и България

Тази седмица започнаха незабавни спешни срещи, които имат за цел да деескалират напрежението, с цел да се претотврати риска от военна интервенция в Украйна. В понеделник беше двустранната среща САЩ-Русия, през вчерашния ден се организира съветът НАТО-Русия, а през днешния ден във Виена е регулярната среща на ОССЕ, където още веднъж ще се разисква тази тематика.

Това са диалози, а не договаряния и няма никаква изненада по отношение на прогнозите, които бяха направени. Това разяснява в студиото на " Денят стартира " Елена Поптодорова – вицепрезидент на Атлантическия клуб в България.

Поптодорова съобщи, че позицията на НАТО е и позиция на България. Тя цитира думите на военния министър Стефан Янев, който сподели " България е НАТО " и добави, че когато през вчерашния ден Йенс Столтенберг приказва за усещания от диалозите НАТО-Русия, той приказва от името на 30-те страни.

Когато Столтенберг дефинира Русия като нападателна в държанието си, като опасност за мира и сигурността на континента, това е груповата позиция, в която взе участие и България. Ако Русия реши да нападне Украйна, това ще значи изпращане на спомагателни сили в страните-партньори на НАТО, сподели Поптодорова.

Тя посочи, че в НАТО работят 35 наши представители. Има дипломатическо посланичество и офис на военни представители. Всичко, което се произнася като решение на Алианса, е минало през вниманието на нашите представители, докладвано е в България. Всички най-високи равнища на ръководство на страната са изцяло наясно какъв тип диалози се водят в НАТО, сподели Поптодорова.

Каза още, че няма никаква изненада по отношение на прогнозите, които бяха направени за съвета НАТО-Русия.

Имаше твърди заявки от двете страни за непреклонност. Путин сложи ултиматум на масата - правни, обвързващи гаранции за неразширяване на НАТО. Всъщност те желаят нов контракт, разяснява Поптодорова.

Според нея тези договаряния значително и припомнят договарянията по време на Студената война.

Поптодорова означи също, че последната декларация, която имаме България-Русия е от 1997-а година. Тя моли да стартира полемика сред политическите партии в Народното събрание за нова декларация по тези връзки, които не престават да бъдат най-критичната, уязвима точка в актуалното развиване на България.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР