Тази седмица за обществено обсъждане беше предложен проект на наредба

...
Тази седмица за обществено обсъждане беше предложен проект на наредба
Коментари Харесай

„За“ и „против“ проектонаредбата за диво къмпингуване

Тази седмица за публично разискване беше препоръчан план на разпоредба за дивото къмпингуване, която провокира много разнопосочни отзиви.

С нея се вкарват правила, които вършат слагането на каравана или палатка отвън къмпинг извънредно комплицирано.

За да получите позволение, би трябвало да визиите пред общината следните документи: схема на мястото, мнение от пожарната и здравен надзор, химическа тоалетна, контейнери за боклук и контракт със сметоизвозваща компания и други

Освен това сте длъжни да окосявате и обезпаразитявате терена, да опазвате дървесната растителност от изсичане без позволение и да палите огън навън единствено на избраните за това места.

Според сценариста Теодора Маркова , дълготраен къмпингар, тази разпоредба няма за цел да регламентира дивото къмпингуване, а има за цел да го спре. „ По никакъв метод общините не се задължават да обезпечават места, а притежателите на частни парцели, в случай че би трябвало да обезпечат всички тези условия и разрешителни и в подмяна да получат позволение за прилагане единствено 3 година, то е ясно, че никой няма да го направи “, посочи Маркова.

Според нея това се прави, тъй като диво къмпингуващите са хората, които действително стачкуват против всеки нов градеж в предпазена територия. Природозащитниците се изкарват най-големите врагове на природата, счита Маркова.

На същото мнение е и юрист Дончо Бораджиев от съдружие „ Да запазим Корал “. По думите му с наредбата в действителност се не разрешава дивото къмпингуване.

„ Говори се за огради, бариери, отстояния, ще кажете, че квартал контролираме. Хората, които къмпингуват свободно се преценяват с шубрак, дърво, бряг, терен… Личи си, че е правена от хора, които в никакъв случай през живота си не са били на къмпинг “, разяснява юристът.

Той разгласи, че ще апелира наредбата в съда, в случай че тя влезе в действие.

На противоположно мнение е кметът на Созопол Тихомир Янакиев . Това е общината с най-вече регистрирани къмпинги, място за свободно къмпингуване съвсем няма.

„ Това е вярна крачка в посока контролиране на нормативната уредба. В последните години всички приказваме за дивото къмпингуване, а не бяха направени действителни стъпки към неговото контролиране “, счита кметът на Созопол.

Проектонаредбата утвърждава и Ангел Марашлиев , шеф на къмпинг в община Созопол, който чака да бъде регистриран. В момента той заплаща наем на частни притежатели, върху чиито земи е построен къмпинга.

Той счита, че планът за разпоредба е доста добър, тъй като включва всичко належащо.

Гледайте повече във видеото!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР