Тази седмица в Пекин приключиха годишните заседания на Общокитайското събрание

...
Тази седмица в Пекин приключиха годишните заседания на Общокитайското събрание
Коментари Харесай

Пламен Тончев: Нови разделителни линии са вероятни, но единен западен фронт срещу Китай - не

Тази седмица в Пекин завършиха годишните съвещания на Общокитайското заседание на народните представители (парламента) и на Народния политически съвещателен съвет на Китай (консултативен орган с изтъкнати представители на разнообразни публични съсловия). Сред тематиките, които бяха наранени тази пролет по време на Двете сесии, бяха изкореняването на бедността в страната и бъдещето на Хонконг.

При ръководството на президента Си Цзинпин Китай е постигнал добър стопански прогрес, само че в доста други аспекти страната се е върнала години обратно, счита Пламен Тончев, оглавяващ отдела за Азия на Института за интернационалните стопански връзки в Атина.
Беше цел на Си Цзинпин да удвои брутния вътрешен артикул на страната сред 2010 и 2020 година. Това стана с известна доза операция на статистическите данни – нещо, което не  е извънредно в Китай. В края на 2020 година китайските управляващи оповестиха, че в действителност са съумели да удвоят Брутният вътрешен продукт на страната, който сега е към 14 трилиона $ “, споделя той в изявление за предаването „ Събота 150 “.

 Делегати, представители на национални малцинства, след заключитебната сесия на Общокитайското заседание на народните представители. 11 март 2021 година

Като се има поради популацията от порядъка на милиард и 400 милиона, усреднено може да се твърди, че Китай се е преборил с крайната беднотия, добавя Тончев.

„ Истината е, че има още доста признаци на беднотия, най-вече в селскостопанските райони. Освен това, Китай заради огромното си население има най-малко 290 милиона мигриращи служащи, които си търсят работа в огромните градски центрове. “

Заради спада в растежа на развиване предходната година обаче огромна част от тази мигрираща работна мощ към този момент няма работа в огромните градски центрове .

„ И са принудени да се върнат по родните си места. Съдбата на тези милиони хора не е известна. Безработицата в Китай се регистрира на равнище градове, не в селскостопанските райони. Така че има доста въпросителни до каква степен бедността в Китай в действителност е изчезнала “, разяснява Пламен Тончев.

Ако нещо научаваме от пандемията, то е, че е доста мъчно да се вършат дълготрайни проекти, акцентира Тончев. По думите му самите китайци към този момент слагат под въпрос практиката да се вършат петгодишните проекти, напомнящи на руските петилетки .  

За тази година Пекин си е сложил условната цел икономическият растеж да бъде към 6 на 100. „ А за това по какъв начин ще наподобява Китай и светът въобще през 2035 година аз персонално не бих се наел да направя някаква прогноза. “

От доста години насам китайците се пробват да трансформират икономическия си модел, надалеч преди началото на комерсиалната война със Съединени американски щати , оповестена от администрацията на Доналд Тръмп, отбелязва още Пламен Тончев.

Защото този модел, на който разчитаха десетилетия и беше сполучлив, към този момент се е изчерпал . “

Обсъжда се интензивно нов модел, съгласно който Китай би трябвало да зависи в доста по-голяма степен от вътрешното си ползване и в по-малка – от износа на китайски артикули и услуги в чужбина, споделя Тончев и разяснява концепцията за така наречен двойна циркулация – по едно и също време стимулиране на вътрешното ползване и оставането на Китай отворен към останалия свят.

Много е евентуално да забележим нова разграничителна линия, само че не съм уверен, че на този стадий ще се образува обединен западен фронт против Китай , безапелационен е Тончев.

„ Ако погледнем на изток – и Япония, и Австралия, и Нова Зеландия, и Южна Корея имат разнообразни позиции по отношение на Китай. Не е евентуално на този стадий да се образува подобен обединен фронт. Съединени американски щати, освен поради Тръмп, само че и преди него, към този момент са изгубили огромна част от своя престиж, от своята тежест, а както наподобява след време ще изгубят даже преднината си като най-големия пазар в света . Бих споделил, че е евентуално да забележим някакво сближение на западния блок, само че никога не бих го нарекъл обединен фронт против Китай. “

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР