Тази седмица в небетоще се наблюдава един от най-силните метеоритни

...
Тази седмица в небетоще се наблюдава един от най-силните метеоритни
Коментари Харесай

Ще се наблюдаваме един от най-силните метеоритни дъждове за годината

Тази седмица в небетоще се следи един от най-силните метеоритни дъждове за годината с по две " падащи звезди " на всяка минута. Метеоритният дъжд Квадрантиди осветява небето в края на декември и началото на януари, като пикът е сред 3 и 4 януари.

Метеорите се основават от фрагменти от прахуляк и скали в космоса, които се разрушават в земната атмосфера и изгарят със скорост 70 километра в секунда. За да видите явлението, би трябвало да погледнете нагоре към ясното небе след среднощ и да се огледате за съзвездието, известно като Голямата мечка.

Според Кралските музеи в Гринуич Квадрантидите са " един от най-силните и непрекъснати метеоритни дъждове през годината, с оптималната скорост от 110 метеора на час в ясна нощ ".

Този метеоритен дъжд е кръстен на остарялото съзвездие Quadrans Muralis (Мюрален квадрант), което е част от система от съзвездия, основана от френския астроном Жером Лаланде през 1795 година Радиантната точка на Квадрантидите, забележимото място, от което метеоритите наподобява произлизат, се намира в това към този момент несъществуващо съзвездие.

Смята се, че квадрантидите произлизат от отломките, оставени от метеорита 2003 EH1, за който се счита, че е парче от комета, която се е разпаднала преди няколко века. Когато Земята минава през това поле от парчета, оставено от орбитата на кометата, частиците навлизат в атмосферата ни, изгарят и провокират метеоритния дъжд.

Наблюдателите нормално могат да видят Квадрантидите от края на декември до началото на януари. Пикът на интензивността нормално настава към 3 или 4 януари, а най-хубавото време за наблюдаване е в ранните утринни часове преди разсъмване. Въпреки това пикът е относително къс спрямо други метеоритни дъждове, тъй че с цел да се зърне, постоянно е належащо положително време и удобни метеорологични условия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР