Тази седмица срещата на върха на алианса във Вилнюс беше

...
Тази седмица срещата на върха на алианса във Вилнюс беше
Коментари Харесай

Прощавай, Кремъл, но Балтийско море вече е “езерото” на НАТО

Тази седмица срещата на върха на алианса във Вилнюс беше първата за Финландия като член на НАТО. В навечерието на срещата на върха Турция се съгласи да поддържа кандидатурата на Швеция за присъединение - значим ход, който проправя пътя за стратегическа смяна в район, който Москва в миналото доминираше, пишат от брюкселското издание " Politico ". 

Стокхолм и Хелзинки на процедура вършат НАТО доста по-кохерентен в чисто географски аспект. Балтийско море се трансформира в " езерото на НАТО ", което като цяло е потребно, също и заради нарасналото значение на Арктика, твърди Улрике Франке, старши помощник в Европейския съвет за интернационалните връзки.

Арктика се трансформира във все по-страгетически за Русия и Китай район. 

НАТО непрестанно усилва контрола си над Балтийско море - решаваща морска врата за съветския флот, който има бази покрай Санкт Петербург и в мощно милитаризирания ексклав Калининград. По време на Студената война единствено Дания и Германия в най-западния завършек на Балтийско море бяха в алианса. Присъединяването на Полша към НАТО през 1999 година и трите балтийски републики през 2004 година сложиха по-голямата част от южния бряг на морето под контрола на алианса.

Финландия и Швеция в НАТО ще затегнат хватката на менгемето на морето от север, оставяйки Русия с стеснен достъп.

И двете страни се отхвърлиха от дългогодишния си неутралитет - в тази ситуация на Швеция, датиращ от епохи - и предишния май аплайваха за присъединение към алианса след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна. Това значи доста разширение на границата на НАТО с Русия, подсилване на защитата в Северна Европа и прави възпиращата мощ на военния пакт по-надеждна. 

" Изключително значимо е да осъзнаем при сегашните условия, че съветската военна инфраструктура в никакъв случай не се е измествала към Западна Европа, тя постоянно се е движела в противоположната посока. Със сигурност е тъпо, че европейците не съумяват да осъзнаят тази неточност. Присъединяването на Швеция към алианса несъмнено би било отрицателно “, сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Във вторник съдружниците от НАТО се съгласиха да приложат актуализирани проекти за районна защита. Присъствието на Швеция и Финландия като членове ще бъде изцяло отразено в проектите, ученията и задачите на алианса, сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на конференция.

Двете северни страни ще оказват помощ да се направи „ магическото заричане “ на член 5 по-ефективно, съгласно Кристин Берзина, ръководещ шеф на Geostrategy North на Германския фонд Маршал. Съгласно член 5 въоръжено нахлуване против един или повече членове се смята за нахлуване против целия Алианс. Добавянето на добре оборудваните шведски и финландски военни ще направи доста по-трудно за Русия да провежда офанзиви в района.

Докато се възползват от отбраната на НАТО, Стокхолм и Хелзинки също ще донесат активи във връзка с противовъздушната защита, сухопътните сили и военноморските качества. 

За разлика от множеството европейски страни, Финландия не спря да харчи пари за военни след края на Студената война. Според финландските медии Хелзинки има един от най-големите артилерийски арсенали и сухопътни сили в Европа, изпреварвайки страни като Франция, Германия и Обединеното кралство. Финландия неотдавна обнови въздушния си флот и се чака да има 64 създадени в Съединени американски щати изтребители F-35 самолети до 2026 година

Швеция възвърне наборната тегоба през 2017 година, която се ползва както за мъжете, по този начин и за дамите.

Стокхолм в действителност понижи разноските за защита през 90-те и 2000-те години, само че стартира още веднъж да ги усилва през последните години. Силата на Стокхолм е в неговия флот, който е добре калибриран за Балтийско море. Шведските военновъздушни сили са оборудвани с локално създадени изтребители Saab JAS 39 Gripen — предопределени да отговорят на съветска офанзива и се преглеждат като допустимо оръжие, което може да бъде дарено на Украйна.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР