Тази седмица Русия изпрати официална дипломатическа нота до Съединените щати,

...
Тази седмица Русия изпрати официална дипломатическа нота до Съединените щати,
Коментари Харесай

Русия с ултиматум към САЩ, предупреждава за непредвидими последици

Тази седмица Русия изпрати публична дипломатическа нота до Съединените щати, в която предизвестява, че доставките на Съединени американски щати и НАТО на " най-чувствителните " оръжейни системи за Украйна " наливат масло в огъня " на спора там и могат да доведат до " непредвидими последствия ", написа американският вестник The Washington Post.

Дипломатическият демарш, чието копие е забелязано от вестника, идва на фона на решението на президента на Съединени американски щати Джо Байдън да утвърди трагично разширение на обсега на оръжията, предоставяни на Украйна - пакет от 800 милиона $, включващ 155 мм гаубици - сериозна рационализация на далекобойната артилерия, с цел да подхожда на съветските системи — дронове за брегова защита и бронирани транспортни средства, както и спомагателни портативни противовъздушни и противотанкови оръжия и милиони патрони.

Съединените щати също по този начин улесниха доставката на Украйна на системи за противовъздушна защита с огромен обхват, в това число пратката на Словакия на руски пускови установки С-300, с които украинските военни към този момент знаят да работят. В подмяна, американскат администрация разгласи предходната седмица, че в страната се разполагат американски системи " Пейтриът " и ще се обмисли дълготрайното им даване.

Доставката на оръжията, първата вълна от която съгласно формалните лица на Съединени американски щати ще дойде в Украйна до дни, е след незабавен апел към Байдън от украинския президент Володимир Зеленски, който твърди, че съветските сили се активизират за огромно нахлуване на района на Донбас в Източна Украйна и по крайбрежната линия, свързваща го с окупирания от Русия Крим на юг. Руските войски значително се изтеглят от северната част на страната, в това число към столицата Киев, след " унизителни провали от украинските военни и локални съпротивителни сили, " съгласно вестника.

" Това, което руснаците ни споделят уединено, е тъкмо това, което ние споделяме на света обществено - че голямата помощ, която предоставяме на нашите украински сътрудници, се оказва извънредно ефикасна ", сподели върховен чиновник на администрацията, който приказва за изискването за анонимност по отношение на сензитивния дипломатически документ.

Държавният департамент отхвърли да разяснява наличието на дипломатическата нота от две страници или какъвто и да е отговор на Съединени американски щати.

Експертите по Русия допускат, че Москва, която е обозначила оръжейните конвои, които влизат в страната като законни военни цели, само че до момента не ги е атакувала, може да се готви да го направи.

" Русия се цели към хранилища за оръжия в самата Украйна, където са били съхранявани част от тези доставки ", сподели Джордж Бийби, някогашен шеф на анализите за Русия в Централно разузнавателно управление на САЩ и консултант за Русия на някогашния вицепрезидент Дик Чейни. " Истинският въпрос е дали те ще надвишават опитите за атакуване на (оръжейните доставки) на украинска територия, или ще се опитат да поразят самите конвои може би в страните от НАТО в украинската външна страна ", които служат като пунктове за прекачване на доставките на Съединени американски щати.

Ако съветските сили се " препънат " в идната фаза на войната, както стана в първата, " тогава мисля, че възможностите Русия да нападна оръжейните доставки на територията на НАТО се усилва доста ", сподели Бийби. " Имаше съмнение от страна на доста от нас на Запад, че можем да доставяме украинците в действителност без ограничавания и да не поемаме забележителен риск от възмездие от страна на Русия ", сподели той. " Мисля, че руснаците желаят да изпратят известие тук, че това не е правилно.

Дипломатическата нота е с дата от вторник, откакто за първи път изтече информация за новия пакет от оръжия, който докара до 3,2 милиарда $ общата сума на американската военна помощ, предоставена на Украйна след нашествието на 24 февруари, съгласно представителя на Пентагона Джон Кърби. В обществено известие в сряда Байдън сподели, че тези доставки ще включват " нови качества, съобразени с по-широкото нахлуване, което чакаме Русия да стартира в Източна Украйна ".

Сред детайлите, разпознати от Русия като " най-чувствителни " са " ракетните системи за залпов огън ", макар че се счита, че Съединените щати и техните съдружници от НАТО не са доставяли такива оръжия на Украйна. Русия упрекна Съединени американски щати и техните съдружници, че нарушават " строги правила ", регулиращи прехвърлянето на оръжия в зони на спор, и че не обръщат внимание на " опасността високоточни оръжия да попаднат в ръцете на радикални националисти, екстремисти и бандитски сили в Украйна ".

Москва упрекна НАТО, че се пробва да притисне Украйна да " се откаже " от така и така до момента несполучливите договаряния с Русия, " с цел да продължи кръвопролитието ". Вашингтон, съгласно Русия, притиска други страни да спрат всякакво военно и техническо съдействие с Русия, а тези с оръжия от руската ера да ги трансферират на Украйна.

" Призоваваме Съединените щати и техните съдружници да спрат безотговорната милитаризация на Украйна, която допуска непредвидими последствия за районната и интернационалната сигурност ", се споделя в нотата.

Андрю Вайс, някогашен шеф на Съвета за национална сигурност по въпросите на Русия, Украйна и Евразия, а в този момент вицепрезидент по проучванията във Фонда на Карнеги за интернационален мир, напомни, че съветският президент Владимир Путин, в тирада в утрото на началото на нашествието, предизвести че западните народи ще се сблъскат с " последици, по-големи от всички, с каквито са се сблъсквали в историята ", в случай че се включат в спора.

По това време вниманието се концентрира върху напомнянето на Путин, че Русия има мощен нуклеарен боеприпас, сподели Вайс, само че това също беше " доста категорично предизвестие да не се изпраща оръжия в зона на спор ". След като начертаха алена линия, той се запита, дали руснаците " в този момент са склонни да поддържат това? "

Подобна офанзива би била " доста значим ескалационен ход, на първо място, тъй като съставлява опасност за Запада, в случай че те не са в положение да продължат доставките в Украйна, което от своя страна може да понижи потенциала на Украйна за самоотбрана ". Този риск " не би трябвало да се омаловажава ", сподели той, отбелязвайки спомагателния риск опитът за удар на ескорт в Украйна да се обърка над границата на територията на НАТО.

Висшите чиновници на защитата на Съединени американски щати остават загрижени за опцията за сходни офанзиви. " Ние не одобряваме никакво придвижване на оръжия и системи, влизащи в Украйна за даденост ", сподели Кърби в четвъртък. " Не в даден ден. "

Той изясни, че единствено украински войски внасят оръжията в Украйна, откакто Съединените щати ги доставят в района, и " колкото по-малко споделяме за това, толкоз по-добре ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР