Тази седмица повишението на цената на водата разбуни духовете в

...
Тази седмица повишението на цената на водата разбуни духовете в
Коментари Харесай

Ив. Касчиев: ВиК секторът у нас е в тежко състояние след дълги години без реални инвестиции и адекватни мерки за управление на активите

Тази седмица покачването на цената на водата разбуни духовете в Сливенска област. От 1 октомври, според измененията в Закона за водите, се налага  единна цена на правилото на солидарността цената на питейната вода в област Сливен - там където до момента са плащали вода по 70-80 ст. за кубик, към този момент ще заплащат по 2 лв., с цел да не заплащат в някои общини по 4-5 лв. за кубик. В село Сотиря излязоха на митинг против новата цена, която е по-висока със 167%, като се заканиха от декември да спрат заплащанията към ВиК.  В шест селища в община Твърдица цената на питейната вода скача  250%. Мненията на хората в Твърдица, както и отговор на въпроса за какво управлението на общината не е дало мнение по бизнес проекта на ВиК -Сливен и не е взело присъединяване в Общото заседание и публичното разискване по въпроса, потърси кореспондентът на БНР в района Стоян Радев.

Кметът Атанас Атанасов удостовери, че управлението на община Твърдица не е взело участие с мнение " за " или " срещу " новите цени:
По необясними за нас аргументи, признавам си почтено - не запомнили сме. Нямам пояснение за какво не е участвал наш представител там - на съвещанието, когато се е коментирала цената. Но ВиК-Сливен е комерсиално сдружение, община Твърдица е акционер с 3,8%. Лошото е, че в действителност не е имало човек, само че, в случай че ако бяхме там, смятате ли, че ние имаме механизъм, по който да влияем е да сппрем това решение... Просто там вървим поради кворума, тъй като не можем да влияем върху общите решения.... Проблемът за мен е, че през последните 10 години ВиК-Сливен не е променяло цената на водата не е обновена, сподели Атанасов.  Според кмета повдигането на цените не е целесъобразно, тъй като загубите на на вода по мрежата са 85%, а огромна част от ромските семейства в махалите не заплащат водата. Той разяснява още, че ВиК Сливен не е направило инвестиции, а желае висока цена.

Управителят на ВиК Сливен инж. Севдалин Рашев разяснява, че в бизнес проекта на сдружението има капиталови планове, които ще бъдат финансирани, като се заделят средства от новата цена:

Мога да кажа, че е селекциониран в действителност разновидността, в който ние можем да използваме и да получваме средства от новата цена през новия регулаторен интервал, с цел да можем да изпълним, да осъществим в цялостен размер тези стратегии, които имаме - до момента те са страдали от липса на средства и не сме могли да изпълняваме това, което сме замислили, тъкмо затова - че сдружението работеше на ръба на опциите си.

Темата разяснява в ефира на " Хоризонт " шефа на Дирекция " ВиК услуги " в  КЕВР Ивайло Касчиев , който акцентира, че: ВиК бранша в България е в доста неприятно и доста тежко положение, а повода е:

Дълги години липса на действителни вложения и липса на съответни ограничения за експоатация и ръководство на тези активи.

Основата за това да подсигуряваме, че ще има в действителност реализиране на положително качество на услугата и ще има резистентност в бранша е цената да дава отговор на действителните разноски на ВиК оператора, добави специалистът, като напомни, че КЕВ дава отговор освен за цените, само че и за качеството на услугата:

Говорим за загуби на вода, повреди, качество на питейнат вода, непрекъснатост на водоснабдяване, равнище на покритие с услугите по отклоняване и филтриране на отпадъчни води и така нататък Разбира се, сдруженията би трябвало да се концентрират върху тези елементи от тяхната територия, които имат по-големи проблеми, тъй че да се реализира общо усъвършенстване на услугата. Къде ще се влага е решение на локалната асоциация по ВиК като притежател на активите и оператора, който познава тези активи и ги стопанисва и поддържа.

Процесът на промени ще е нескончаем, уточни още  Касчиев, като добави, че позитивни резултати би трябвало да има в края на петгодишния интервал. Екпертът прикани и потребителите да подават сигнали, в случай че има проблеми при качеството на водоснабдяване. Той изясни, че на 17 от Вик сдруженията, които обслужжват към 61% от потребителите,  бизнес-плановете са утвърдени иили са в развой на одобрение, а междинното нарастване на цените за първата година е 15%, само че има и изключения:

Двойно нарастване в действителност се следи в някои елементи, които са мното малк, изолирани са, в които цената е била за снабдяване по гравитачен прийом и тя е била в действителност доста ниска - говирим за 1-2% от общия брой консуматори. Но, за жалост, нарастването за тези консуматори в действителност е доста огромно и те фактически не виждат отражението върху качеството на услугата. Силно се надявам, че ВиК операторите ще се концентрират върху тези територии, тъй че да реализират едно усъвършенстване на услугата там, тъй като, за жалост, законът вкара условието за единна цена и няма по какъв начин да избягаме от него. 

По проблема " Твърдица " специалистът изясни, че потребителите имат учредения за съществени искания към локалната власт, които не са дали мнение към бизнес-плана на ВиК-Сливен. 

Цялото изявление с Ивайло Касчиев, както и репортажът на Стоян Радев чуйте от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР