Тази седмица, между първо и второ четене на Закона за

...
Тази седмица, между първо и второ четене на Закона за
Коментари Харесай

Екоактивисти готвят протест, ако се приемат промени в Закона за горите

Тази седмица, сред първо и второ четене на Закона за изменение на Закона за горите, представители на Движение за права и свободи и " Български напредък " са внесли оферти в Комисията по земеделие към Народното събрание, които могат да нанесат тежък удар върху системата на горите.

За това сигнализират от Коалиция " За да остане природа в България ".

Тези промени биха разрешили строителство за негорски цели в горите (например ски писти и влекове) без да се трансформира статутът на горската територия. Те биха ощетили горските предприятия и стопаните на гори. Биха довели и до повече противозаконна сеч.

Тези промени извънредно доста припомнят скандалната корекция " Витоша ски ", импортирана през 2011-а година по времето на първото държавно управление на ГЕРБ и анулирана едвам след многохилядни митинги, обсада на Орлов мост и несъгласие на президента Плевнелиев.

Конкретните оферти са за разрешаване на сеч на немаркирани дървета; разрешаване на сеч без издадено разрешително за сеч; разрешаване на строителство в горските територии за негорскостопански цели без смяна на предназначението на територията; унищожаване на заплащанията за екосистемни услуги от горите; унищожаване на регионалните проекти за развиване на горските територии; прекачване на 5% от акумулираните средства във фонд " Инвестиции в горите " на държавните горски предприятия на общините.

Допускането на строителство за негорски цели в горските територии без смяна на предназначението им съставлява скица за държавна помощ. Тази смяна наподобява на поправката Витоша ски в същия закон от 2011 година. Припомняме, че тогава Министерски съвет внесе проектозакон, съгласно който без смяна на статута на горите, в тях се допускаше строителството на стълбове за лифтове и влекове и ски писти.

Плащането за екосистемни услуги е част от европейските политики и би трябвало да бъде въведено от страните членки до 2025 година То е способ за възнаграждаване на стопаните на скъпи територии за това, че земите им се употребяват по избран (щадящ природата) метод, който, в последна сметка, е в интерес на всички нас.

Областните проекти за развиване на горските територии са заложени в Закона за горите с две цели - да понижат административния напън върху притежателите на гори и да регламентират заплащанията за екосистемни услуги от горите. Премахването на тези проекти ще резервира административния напън и ще продължи да затруднява активността на способените органи по околна среда.

Предложеното прекачване на 5 % от средствата на фонд " Инвестиции в горите " на общините в множеството от случаите би означавало безусловно хвърлянето на тези пари напразно. Повече от 90% от българските общини нямат процедура за вложения в горите. Всъщност, огромна част от тях въобще нямат лични горски територии. Това значи, че с цел да извършат каквито и да било вложения в горите, те ще би трябвало да желаят позволения от държавните горски предприятия , от чиито фондове са получили средствата.

Ето по тази причина измененията са рискови, написа обединението. 

Следващото съвещание на Комисията по земеделието, храните и горите е планувано за на следващия ден - 25 януари. Представители на Коалиция " За да остане природа в България " ще участват на съвещанието и се заканват за протестни дейности, в случай че измененията бъдат признати.

Промени в горския бранш са нужни. Но постоянно, когато се отвори Законът за горите, с цел да се създадат нужни промени в услуга на природата и хората, следват оферти за изменение, които целят само заличаване на природата в името на частни ползи, заключават от обединението. 
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР