Едно израелско нахлуване в Рафах би изложило на риск живота

...
Едно израелско нахлуване в Рафах би изложило на риск живота
Коментари Харесай

Агенциите на ООН се подготвят за израелско нахлуване в Рафах

Едно израелско навлизане в Рафах би изложило на риск живота на стотици хиляди поданици на Газа и би било голям удар върху интервенциите по оказване на помощ на целия анклав, сподели филантропичната работа на Организация на обединените нации в петък, до момента в който Световната здравна организация разгласи проекти за деяние при навлизане, предава Ройтерс.

в южната част на Газа, където са се събрали към един милион разселени хора, избягали от месеци на израелски бомбардировки, провокирани от смъртоносната трансгранична офанзива на бойци на Хамас на 7 октомври.

" Това може да бъде кръвопролитие на цивилни и необикновен удар върху филантропичната интервенция в цялата линия, защото тя се организира най-вече от Рафах ", сподели Йенс Лаерке, представител на филантропичната работа на Организация на обединените нации (OCHA), на брифинг за пресата в Женева.

Израел съобщи, че ще работи за обезпечаване на безвредна евакуация на цивилните от Рафах.

Помощните интервенции в Рафах включват медицински клиники, хранилища, заредени с филантропични доставки, пунктове за разпределяне на храна и 50 центъра за деца с остро недохранване, сподели Лаерке.
 Махмуд Абас: Въпрос на дни е Израел да нападне Рафах
Махмуд Абас: Въпрос на дни е Израел да нападне Рафах

Той чака филантропична злополука, в случай че Израел не се откаже от офанзивата

OCHA ще направи всичко допустимо, с цел да обезпечи продължение на интервенциите по оказване на помощ, даже при положение на навлизане, и изследва по какъв начин да направи това, добави той.

Служител на Световната здравна организация сподели на същия брифинг, че е направен проект за изключителни обстановки за Рафах, който включва нова полева болница, само че сподели, че това няма да е задоволително, с цел да се предотврати доста увеличение на броя на смъртните случаи.

Вече повече от 34 000 палестинци са били убити в съвсем седеммесечен спор, съгласно здравното министерство на Газа.

" Искам в действителност да кажа, че този проект за деяние при изключителни обстановки е пластир ", ​​каза Рик Пиперкорн, представител на СЗО за окупираната палестински територия посредством видеовръзка. " Това безусловно няма да предотврати предстоящата забележителна спомагателна смъртност и заболеваемост, породени от военна интервенция. "

Другите мерки включват авансово разполагане на медицински консумативи в лечебните заведения по-на север, ако трите лечебни заведения на Рафах станат нефункционални, както се случи неведнъж в седеммесечния спор заради израелски набези и бомбардировки.

Данните на СЗО демонстрират, че единствено една трета от 36-те предвоенни лечебни заведения в линията Газа работят отчасти . Израел упреква Хамас, че употребява лечебни заведения за военни цели и твърди, че интервенциите му против тях са били оправдани от наличието на бойци. Хамас и медицинският личен състав отхвърлят ​​обвиненията.

Пиперкорн добави, че е " извънредно угрижен ", че всяко навлизане ще затвори пропускателния пункт Рафах сред Газа и Египет, който сега се употребява за импорт на медицински консумативи.

" Ние настояваме и лобираме каквото и да се случи, пунктът да остане отворен ", добави той, като сподели, че СЗО е повдигнала този въпрос пред израелските управляващи.
 Съединени американски щати още веднъж предизвестяват Израел против атака в Рафах
Съединени американски щати още веднъж предизвестяват Израел против атака в Рафах

Те също по този начин разискаха значимостта на увеличението и поддържането на потока от филантропична помощ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР