Тази седмица фармацевтичната компания Модерна“, производителят на една от ваксините

...
Тази седмица фармацевтичната компания Модерна“, производителят на една от ваксините
Коментари Харесай

Започват тестовете върху хора на експерименталната иРНК ваксина срещу ХИВ на „Модерна“

Тази седмица фармацевтичната компания „ Модерна “, производителят на една от имунизациите против COVID-19, започва фаза 1 на клиничните изследвания на една по-различна иРНК ваксина – този път против ХИВ или човешкия имунодефицитен вирус, виновен за най-смъртоносната пандемия през последните 50 години. В момента няма нито непрекъснат лек, нито ваксина против това заболяване.

Проучването може да продължи до пролетта на 2023 година В него ще вземат присъединяване 56 души, на които ще бъдат сложени различаващи се една от друга в напълно дребна степен иРНК ваксини. Участниците би трябвало да са на възраст от 18 до 50 години и да са ХИВ-1 отрицателни.

През април учени от Международната самодейност за ваксина против СПИН (IAVI) и Scripps Research оповестиха резултатите от първата фаза на своите клинични изследвания. Изследователите тестваха нов метод за ваксина, който има за цел да предотврати ХИВ инфекциите, като подтиква производството на редки имунни кафези. Тези кафези са нужни за основаването на подобаващите антитела за борба с ХИВ.

„ Изследването показва доказването на правилото на новата идея за ваксина против ХИВ – идея, която би могла да бъде приложена и при други патогени – споделя доктор Уилям Шийф, професор и имунолог в Scripps Research и изпълнителен шеф на дизайна на имунизацията в Центъра за обезвреждащи антитела към IAVI, чиято лаборатория е създала имунизацията. – Заедно с множеството сътрудници в изследователския екип, ние показахме, че имунизациите могат да бъдат основани по този начин, че да подтикват редките имунни кафези със характерни свойства, и това таргетирано стимулиране може да бъде изключително дейно при хора. Вярваме, че този метод е основен за основаването на ваксина против ХИВ, както евентуално и на ваксини против други патогени. “

Сега „ Модерна “ тества този нов метод посредством иРНК ваксина. Тя работи на принцип, подобен с имунизацията на биотехнологичната компания против COVID-19 – иРНК-то ще бъде признато от клетките, които образуват съответни (но безвредни) протеини, с цел да подтикват верния имунен отговор. Това би следвало да научи имунната система да се бори с ХИВ.

Успехът на този метод може да се окаже основен в прекъсването на пандемията от ХИВ. Освен това може и да послужи като насочна точка за основаването на ваксини, които да оказват помощ на тялото да се бори с разнообразни варианти на инфлуенцата и даже болести като денга, зика, хепатит и малария.

Въпреки че имунизацията е към момента в пробен стадий на развиване, съществуват медикаменти, които са извънредно ефикасни и пречат на хората да се заразят с ХИВ. Такова да вземем за пример е PrEP (Pre-Exposure Prophylaxis), като неговите нови версии ще бъдат още по-лесни за приемане. Освен това тази нова ваксина на „ Модерна “ не е единствената, която се тества.

Хората, живеещи с ХИВ и подложени на антивирусни лечения, водят напълно естествен живот, а един път щом техният вирусен товар стане неоткриваем, те към този момент не могат да предадат вируса.

Над 35 млн. души по целия свят живеят с ХИВ. Ваксината и лекът биха били революционни, само че равният достъп до обучение и медикаменти в международен мащаб също може да промени (и да спаси) голям брой животи още през днешния ден.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР