Тази събота в немския град Росток бе открита изложбата на

...
Тази събота в немския град Росток бе открита изложбата на
Коментари Харесай

Премиерът Рама с изложба в Рощок

Тази събота в немския град Росток бе открита изложбата на Еди Рама, министър-председател на Албания. Пространството в изложба Rostock Kunsthalle сподели цветни абстракции разпръснати по тапети със 7 метра височина и статуи на артиста-политик.

Това не е първата галерия на Еди Рама в Германия. Своят немски дебют той прави в Мюнхен през 2015-та година, както самичък сподели пред стотиците събрали се на събитието в събота. Изложбата ще продължи до 6-ти януари.

Изображения на животни, растения и хора, както и изрисувани растения, схеми и страници от календари, основани по време на публични политически диалози са част от нещата, които се отличават. „ Рисуването е като подсилващо концентрацията лекарство за мен. “ споделя Рама пред Die Zeit това лято.

„ Видях работата на Рама в Берлинска изложба преди 3 години и го убедих предходната година по време на моя аудиенция в Тирана, да пристигна в Росток.„, добави Йорг-Уве Найман, шеф на Rostock Kunsthalle. В знак на признателност за поканата, Рама му подарява своя графика, нарисувана по време на визитата на канцлера Ангела Меркел в Албания.

Еди Рама, чиито произведения са показвани в доста страни по света е роден през 1964 година в Тирана. Майка му е доктор, а татко му – скулптора Кристак Рама, правилен на режима и комунистическия деспот Енвер Ходжа. В тинейджърските си години с изключение на с изобразяване, Рама се занимава интензивно и със спорт. Той играе професионално баскетбол в Динамо Тирана и е бил част от националния тим на страната.

В родния си град се дипломира от Академията по изкуства и през 1994 година имигрира в Париж, където търси изява на артистичния си гений. През 1998 година се завръща в родния град за погребението на татко си. Именно тогава Министър ръководителят го кани да стане Министър на културата, младежта и спорта. Още същата година Рама е назначен на поста.

През 2000-та година той става кмет на Тирана, преизбиран през 2003-та и 2007-ма. През 2013-та печели за пръв път парламентарните избори отпред на социалистическата партия, побеждавайки дясно-центристката коалиция на демократичните партии в Албания, водени от Министър-председателя тогава Сали Бериша. Рама е избран отново през 2017-та година и за втори мандат.

Именно като Министър на културата, младежта и спорта Рама стартира да прави своите „ драсканици “, съвсем без да забележи. „ Не можех да намеря метод да устоя тези дълги срещи. Рисуването ми оказва помощ да чувам. Едва по-късно прочетох проучване, съгласно което драсканиците подкрепят концентрацията и понижават напрежението. Този развой стана напълно част от мен. И, е доста потребен. Когато събитията не разрешават да си рисувам по време на среща ставам нервозен, като че ли не участвам.„, твърди Рама в изявление пред the Guardian.

Драсканиците узряват с времето и стават основни композиции. Всички те са направени в офиса на Премиера, а не като част от неделното му занимание. Повечето са на разпечатана хартия от дневните графици, от Microsoft Outlook, на най-важния човек в Албания. Форматът е А4, календарните разграфения са декор за цъфтящи цветя и чудовища на политическото минало, които нямат за цел да илюстрират, даже нереално действителността, а обуславят работата на индивида, представляващ другите.

Като Премиер, той незабавно притегля вниманието с екстравагантния си усет, нови способи и цветен жанр. Иновативните културни планове в допълнение към революционния политически метод оказват помощ да доближи високи равнища на поддръжка, изключително от младите албанци.

Той продължава да твори интензивно и взе участие в самостоятелни планове, а като част от портфолиото му досега се открояват участия през 2014-та и 2017-та във венецианското Биенале, към този момент като Министър-председател на Албания и 2016-та, когато сбирка от негови работи е изложена в Marion Goodman Gallery, Ню Йорк.

През 1992 година като професор в Академията за изкуства на Албания той разгласява бележки, взаимно с публициста Адриан Клози. Изданието е наречено „ Отражения “. През 2009-та излиза книгата му с персонални рисунки и бележки озаглавена Еди Рама, а 2011-та излиза книгата му Курбан, написана по време на годините му като кмет на Тирана.

Неговият кабинет също е украсен с тапети от персонални рисунки. Именно там Премиерът приема своите посетители.

По време на годините си преди Париж, като професор в Академията за изкуства той преподава на най-известния албански актьор сега Анри Сала, чието видео Dammi i Colori, част от сбирката на Tate Modern, снима нощна Тирана по стъпките на Рама, трансформирана в пъстър град като от детски сън.

„ Цветовете по постройките не бяха арт за мен. Това беше политическо деяние с цветове. Нямахме средствата да вършим обилни в градивно отношение планове. Хората се нуждаеха от всичко: водоснабдяване, пътища, осветяване. Когато станах кмет на Тирана в столицата имаше едвам 78 осветителни тела, които действаха по улиците. Представете си, в случай че бях отишъл да попитам популацията „ какъв цвят биха желали да боядисам постройката им? “. Те щяха да ме напсуват! Това щеше да е „ най-изискания “ метод да им кажа, че не ме интересуват. “

Първото нещо, което Рама прави след избирането му за Премиер през 2013-та година е да отстрани барикадите към постройката на кабинета си. Сега порталът е необятно отворен, а над него стои маркиза в жанр Бродуей, дело на френския актьор Филипе Паррено, който сега е заел с творбите си турбинната зала на лондонския Tate Modern. Веднага откакто преминеш под светещата козирка и влезеш във фоайето на постройката, се озоваваш в един Център за отворен разговор, който включва художествена изложба, библиотека, малко кино и интернет будки, налични до късно вечерта за всеки искащ. Целта е „ първият етаж да е за жителите, а вторият за властта„, споделя Рама.

Източник: egoist.bg
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР