Тази събота в музикалната вечер на програма Христо Ботев“ (23

...
Тази събота в музикалната вечер на програма Христо Ботев“ (23
Коментари Харесай

В очакване на Възкресение – Саймън Ратл дирижира Матеус Пасион

Тази събота в музикалната вечер на стратегия „ Христо Ботев “ (23 април от 20 часа) ще прозвучи небезизвестната монументална творба, която пресъздава събитията от живота на Иисус Христос през Страстната седмица – „ Матеус Пасион “ от Йохан Себастиан Бах. Американският режисьор Питър Селарс назовава това произведение " върхът Еверест " в музиката. Записът, който през днешния ден ви предлагаме, е от 19 ноември 2021, когато изтъкнатият диригент Саймън Ратл за следващ път ловко изкачва този връх на западната музика с двата си бъдещи мюнхенски ансамбъла – Смесения хор и Симфоничния оркестър на Баварското радио, които ще управлява от сезон 2023/2024. Концертът се е състоял в влиятелната зала " Херкулес ", която се обитава в Мюнхенската резиденция и в миналото е била тронната зала на крал Лудвиг I. Името ѝ идва от огромните гоблени по стените, които описват мита за древногръцкия воин.

 Саймън Ратл
Сър Саймън Ратл провокира сензация в Берлин през 2010, както и в последвалите многочислени гостувания в Европа и Америка, с осъществяванията на „ Матеус “ и „ Йоханес Пасион “ в театралната " ритуализация " на Питър Селарс, както режисьорът самичък я назовава. Според неговата идея, " Бах е написал " Матеус Пасион " не като концертно или театрално произведение, а като " трансформиращ обред, разпрострян се оттатък времето и пространството, като молитва, като медитация ". Селарс добавя, че хорът цели да въплъти концепцията му, че творбата не е изказване, ориентирано на открито към публиката, а вътрешен разговор под формата на музика – " общественост, която беседва със себе си ".

 Смесения хор на Баварското радио
Бах композира " Матеус пасион " преди съвсем 300 години за 5-ма солисти, два хора и два оркестъра, като пресъздава събитията от последните дни на Иисус на Земята - Тайната вечеря, измяната на Юда, залавянето, съда и поругаването на Сина Божи, пътя към Голгота, разпятието и гибелта. Текстът на творбата е формиран с помощта немския стихотворец и либретист Кристиан Фридрих Хенричи, прочут още с псевдонима Пикандер. Повествованието за страданията на Иисус е изложено в партията на Евангелиста – употребявани са 26 и 27 глава от писанието на Матей. За текстовете на някои от ариите Пикандер употребява стихове на либретиста, с който Бах е работил във Ваймар, Саломо Франк, включва още и изявления на поета Бартолд Хайнрих Брокес. Текстът, който познаваме през днешния ден, е от модифицираните издания в интервала от 1743-46 година. " Матеус пасион " е изпълнен за първи път през 1727 в Лайпциг, само че творбата остава завалено и неоценено от съвременниците на Бах. След гибелта му през 1750 тази, както и множеството му композиции, са забравени. И по този начин до 1829, когато двайсетгодишният Феликс Менделсон-Бартолди показва още веднъж " Матеус пасион " и определяйки го като " най-великата от всички християнски произведения ", слага началото на един самобитен подем на свещената хорова музика на Бах.

 Саймън Ратл и Магдалена Кожена
Сред световноизвестните водещи диригенти има едвам няколко, които извършват " Матеус Пасион " на Бах. Причината е, че доста малко от тези, които сполучливо дирижират общоприетия репертоар от XIX век от Бетовен до Малер, са изучавали изпълнителската процедура на бароковата музика. Ратл, който постоянно работи и с ансамбли за старинна музика, е едно от дребното огромни изключения. В изявление за Баварското радио той споделя: " Въпреки че през младостта си свирих доста барокова музика като клавесинист, дълго време умишлено я избягвах като диригент. И за това имаше причина: в случай че като диригент не се страхуваш от " Матеус пасион ", по-добре избери друга специалност. Трябваха ми години, с цел да усетя, че ми е разрешено да стъпя в тези води на Бах. " Матеус Пасион " не позволява нищо друго с изключение на почтеност. Тази музика е огледало, което ви демонстрира кои сте. Може би ще се погледнете в огледалото и ще научите нещо, което не сте желали да знаете. " За подготовката на концерта в Мюнхен Саймън Ратл споделя, че по време на подготовките членове на хора и оркестъра, с които неуморно са работили близо шест седмици, са отивали при него мощно разчувствани с думите: " Сега разбираме какво е да потънеш в сълзи " и се е налагало да взимат къса отмора преди да могат да продължат.

 Марк Падмоър
Ще имате удоволствието да слушате несъмнено един от най-харизматичните Евангелисти на нашето време – английския тенор Марк Падмоър, а в ролята на Христос прелестен дебют прави Георг Нигл. Останалите солисти са: Камила Тилинг (сопран), Магдалена Кожена (мецосопран), Родерик Уилямс (бас) и Андрю Стейпълс (тенор). Солистите, катедралния момчешки хор от Аугсбург, Смесения хор и Симфоничния оркестър на Баварското радио, дирижира Саймън Ратл.

Снимки: br-so.com
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР