Тази събота е била поставена 500-хилядната ваксина срещу COVID-19 в

...
Тази събота е била поставена 500-хилядната ваксина срещу COVID-19 в
Коментари Харесай

Вече има 500 000 ваксинирани срещу COVID-19 в България

Тази събота е била сложена 500-хилядната ваксина против COVID-19 в България, което е значим предел в имунизационната акция в страната, заяви шефът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов на специфичен брифинг в " Пирогов ".

България ще получи близо 1 300 000 дози спомагателни дози от имунизацията на „ Пфайзер “ по механизма за „ взаимност “ от Европейски Съюз през идващите месеци. Над 3 200 000 дози единствено от РНК имунизациите ще са за нашата страна през идващите седмици и те ще са повече от векторните, сподели пред бТВ Кирилов.

По неговите думи делът на РНК имунизациите през идващите месеци ще бъде по-голям и това ще даде опция на пациентите за избор на препарат, с който да се ваксинират.

Причината страната ни да има потребност от тези ваксини по механизма за " взаимност " е забавянето на доставките на препарата " от един от производителите. Оксфордската ваксина се доставя със 70% по-малко от това, което беше оповестено и върху което страните членки бяха построили имунизационните си акции ", сподели Кирилов.

Допълнителните дози ще дадат опция от идната седмица да се стартира интензивно ваксиниране на хората от четвърта фаза – възрастните и пациентите с хронични болести, като тук ще е по-активна ролята на персоналните лекари, предвижда шефът на „ Пирогов “ проф. Асен Балтов.

Според него в края на юни процентът на имунизираните в България в края на юни ще е над 50 на 100.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР