Тази рецепта е споделена специално за нас, Момичетата от града,

...
Тази рецепта е споделена специално за нас, Момичетата от града,
Коментари Харесай

Един чуден рататуй на Джейми Оливър, специално за нас!

Тази рецепта е споделена особено за нас, Момичетата от града, от новата книга на симпатичния, постоянно ухилен и постоянно забързан Джейми Оливър “Моето меню за 15 минути ”, която излиза у нас посредством ИК “Хермес ”.

Тя е тъкмо за динамични девойки като нас, които желаят бързо да сготвят вкусна храна (не че не обичаме и бавното, класическо готвене в някой неделен ден).

Допълнително преимущество е, че във всяко меню от книгата порцията за един човек съдържа единствено към 580 калории. Можем да си ги позволим даже когато сме на диета и би трябвало да консумираме не повече от 800-1000 калории на ден.

В “Моето меню за 15 минути ” са подбрани страхотни ястия от всички краища на света. Ето и това от тях, което Джейми ни подарява.Телешки стек на грил рататуй и ориз с шафран

4 порции по 593 калории

За рататуя:
1 тиквичка
1 дребен патладжан
2 пиперки (различни цветове)
1 глава червен лук
1 претъпкана чаена лъжица паста “Хариса ”
2 филета аншоа
2–4 скилидки чесън
700 мл доматен сок
1 супена лъжица балсамов оцет
връзка свеж босилек
2 супени лъжици обезмаслено кисело мляко

За ориза:
1 огромна чаша (300 г) бързо сваряващ се пълнозърнест ориз или ориз басмати
1–2 щипки шафран
лимон

За стековете:
2 х 250 г стекове от телешко контрафиле, без тлъстини
1 чаена лъжичка сладостен червен пипер
зехтин
връзка свеж магданоз
1 претъпкана чаена лъжичка дижонска горчица
1 супена лъжица студенопресован зехтин ( “екстра върджин ”)
лимон

Пригответе продуктите. Кипнете вода. Трябва ви грил тиган на мощен огън, дребна тенджера с похлупак на сдържан огън и плитка касерола с похлупак на сдържан огън.

Разполовете тиквичката по дължина, нарежете патладжана на филийки с дебелина 1 см, поставете двата зеленчука върху грил тигана и ги обърнете, когато се запекат. В дребната тенджера сложете 1 чаша ориз с 2 чаши гореща вода, шафрана, половинката лимон и щипка сол, покрийте с похлупак и варете до подготвеност, като разбърквате понякога. Почистете чушките от дръжките и семето и ги нарежете на едро дружно с обеления червен лук, сложете ги в касеролата дружно с пастата “Хариса ”, филетата аншоа и 1 ч. л. от мазнината в консервата им. Смачкайте необеления чесън с преса, прибавете и него към зеленчуците и не забравяйте да разбърквате постоянно.

Прехвърлете изпечените тиквичка и патладжан върху дъска, като оставите грил тигана на котлона, и ги нарежете на едри части. Сложете ги в касеролата дружно с доматения сок и оцета и оставете да заври под похлупак. Натрийте стековете със сол, аления пипер и 1 ч. л. зехтин, поставете ги в сгорещения грил тиган, като ги обръщате през минута, до момента в който се изпекат по ваш усет.Нарежете на ситно дръжките на магданоза, а листата – на едро, сложете ги на дъска за сервиране. Добавете горчицата и зехтина, овкусете със сол и черен пипер и изцедете от горната страна сока на лимона, след което объркайте добре всичко и го разстелете на дъската. Когато стековете са подготвени, прехвърлете ги върху дъската, оваляйте ги в магданозената примес и ги нарежете на филийки. Накъсайте листата на босилека в рататуя, подправете на усет и сервирайте с киселото мляко и ориза с шафран.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР