Тази неяснота поражда напрежение, защото болница Лозенец е нашата учебно-клинична

...
Тази неяснота поражда напрежение, защото болница Лозенец е нашата учебно-клинична
Коментари Харесай

Проф. Герджиков: Вярвам, че няма да закрият медицинския факултет на СУ заради болница „Лозенец“

Тази неизясненост поражда напрежение, тъй като болница „ Лозенец ” е нашата учебно-клинична база. Нашият Факултет по медицина и неговата акредитация са директно свързани и с образователната база, в която от университета сме вложили милиони, и с преподавателския състав, който е напълно на щат в болница „ Лозенец ”.

Така разяснява ректорът на СУ „ Св. Кл. Охридски “ пред бТВ желанията на кабинета да преструктурирането на болница „ Лозенец “. Медицинският факултет в СУ „ Св. Кл. Охридски “ може да остане без база, в случай че се осъществя планът Университетска болница „ Лозенец “ да бъде преструктурирана в многопрофилна болница, осигуряваща сложно лекуване на деца.

„ Това не са механични процеси, при които в случай че болничното заведение бъде закрита, може да се пратят преподавателите в други лечебни заведения и да си останат наши преподаватели ”, посочи проф. Герджиков. Той е уверен, че няма да се стигне до заплахата факултетът да бъде закрит.

„ Аз съм сигурен, че и ние, и държавното управление ще създадем по този начин, че въобще да не се стига до такава заплаха. Въпросът е в детайлите. Ако университетска болница „ Лозенец ” стане педиатрия, поражда въпросът какво значи това. Дали прибавяме и педиатрично поделение към съществуващите голям брой отделения, или закриваме, унищожаваме тези отделения, с цел да създадем педиатрично. Има огромна разлика и би трябвало да изясним този въпрос ”, сподели ректорът на Алма матер.

БГНЕС напомня, че на съвещанието на Министерски съвет на 21 ноември държавното управление утвърди план на Закон за изменение на Закона за лечебните заведения.

Правителството

Промяната планува анулация на § 5 от Преходните и заключителните разпореждания на закона, според който болница „ Лозенец “ е лечебно заведение към Министерския съвет по смисъла на член 5, алинея 1 от закона и е вторичен разпоредник с бюджет по бюджета на Министерски съвет.

Болница „ Лозенец “ е единственото лечебно заведение по член 5, алинея 1, във връзка с което статутът е избран на законово равнище. Отмяната на параграфа ще сътвори опция за държавното управление да вземе решение във връзка с статута на болничното заведение, трансформирайки я в първото многопрофилно лечебно заведение за болнична помощ, осигуряващо сложно лекуване на деца. Това бе посочено като претекст за решението на министрите.

Болница " Лозенец "

Още същият ден от управата на болничното заведение разпространиха позиция, съгласно която „ управлението на Университетска болница „ Лозенец “ приветства решението на българското държавното управление за разширение на профила на болничното заведение с построяването на в допълнение лечебно заведение за болнична помощ, осигуряващо сложно лекуване на деца ”. Това се споделя в изказване на управлението на Университетска болница „ Лозенец “.

“Убедени сме, че това ще добави необятния набор от високопрофесионални здравни услуги, предлагани в болничното заведение, както и ще даде опция на студентите да обогатят знанията си по още една извънредно значима за страната компетентност – педиатрията. Сигурни сме, че концепцията на премиера Бойко Борисов ще откри положително професионално развиване и тя безспорно ще увеличи престижа на болница „ Лозенец “ като едно от най-професионалните лечебни заведения в България ”, се споделя още в изказването.

Министър Ананиев

„ Министерството на здравеопазването работи по основаване на национална многопрофилна педиатрична болница, в която на едно място да бъдат услугите по: незабавна и високоспециализирана консултативна педиатрична помощ, интензивно лекуване на деца, в това число с благоприятни условия за продължителна дихателна реанимация, неонатологична помощ, с благоприятни условия за обслужване на деца, родени с висока степен на недоносеност и извънредно ниско тегло при раждане, сложно (терапевтично и оперативно) обслужване на деца с вродени аномалии, хронични болести и увреждания и други тежки болести, услуги по дълготрайно лекуване, рехабилитация и палиативни грижи “. Това стана ясно от отговор на министър Ананиев на по време на парламентарния надзор на 30 ноември.

Здравният министър посочи, че България е единствената европейска страна, която не разполага с аналогична детска болница.

В изявлението си министърът уточни, че посредством построяването на многофункционалната детска болница децата ще получават сложно обслужване в границите на една конструкция, ще им бъде обезпечена най-хубавата здравна грижа, ще бъде подтиквана и специализацията на младите лекари в региона на педиатрията.

Според Кирил Ананиев детската болница не би трябвало да бъде комерсиално сдружение. Тя ще работи както по клинични пътеки, финансирани от НЗОК, по този начин и с поддръжка от страната.

Министър Ананиев заяви, че е направен явен график за деяние през идващите 6 месеца по структуриране на детската болница.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР