Тази неделя в Казахстан гласуват на исторически първи президентски избори

...
Тази неделя в Казахстан гласуват на исторически първи президентски избори
Коментари Харесай

Първи избори без Нурсултан Назърбаев в Казахстан  

Тази неделя в Казахстан гласоподават на исторически първи президентски избори без присъединяване на дългогодишния държавен глава Нурсултан Назарбаев, който изненадващо разгласи по-рано тази година, че се отдръпва.

Победата на и. д. президент Касим-Жомарт Токаев е считана за на процедура обезпечена, откакто той получи поддръжката на ръководещата партия и на Назарбаев, отбелязва Франс прес.

Стотина души са били арестувани в изборния ден в Казахстан през днешния ден за неразрешени улични митинги, съобщи ТАСС, като се базира на управляващите.Арестите са били осъществени в столицата Нур Султан и в най-големия град в страната - Алмати.
Снимка: Ройтерс
Задържаните са взели участие в „ антиобществени прояви " по апела на неразрешената в страната организация „ Демократичен избор на Казахстан " (ДИК), сподели на брифинг в Централната изборна комисия (ЦИК) първият заместник-министър на вътрешните работи Марат Кожаев. Франс прес заяви за стотици арестувани.

Кожаев съобщи, че ръководителите на ДИК са провели в навечерието на изборите " масирана пропагандна работа за дискредитиране на управляващите в Казахстан, за протест на изключителните президентски избори, призовавали са за образуване на антиобществени дейности в интервала на изборите ", съобщи ТАСС.

„ Въпреки на техните деструктивни апели, изборите протичат по проект, хората отиват до изборните секции, с цел да изразят своето волеизявление ", означи казахстанският заместник-вътрешен министър.
През март предходната година казахстански съд призна ДИК, основана от някогашния шеф на банка Българска телеграфна агенция Банк Мухтар Аблязов, за екстремистка организация и я забрани на цялата територия на страната, напомня ТАСС.

През юни 2017 година Аблязов, който живее във Франция, бе наказан задочно в Казахстан на 20 години затвор и конфискуване на имуществото. Той бе приет за отговорен по обвинявания в основаване и управление на незаконна организация, кражба на средства от Българска телеграфна агенция Банк и злоупотреби.

Казахстанската ЦИК в това време заяви за висока изборна интензивност през днешния ден. Към 13:00 ч. българско време правото си на избор са упражнили близо две трети от съвсем 12-те милиона гласоподаватели.
Изборният ден ще завърши в 20:00 ч. локално време, което се явява17:00 ч. българско време.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР