Тази неделя (05.09.2021 г.) след 12-часова акция планински спасители от

...
Тази неделя (05.09.2021 г.) след 12-часова акция планински спасители от
Коментари Харесай

12-часова акция: Планински спасители от Сандански свалят възрастен мъж със съмнения за инфаркт

Тази неделя (05.09.2021 г.) след 12-часова акция планински спасители от Планинска Спасителна Служба - отряд Сандански свалят от планината възрастен мъж, който е бил със подозрения за инфаркт. Отрядът трябвало да се качи до подножието на връх Пирин, от където потърпевшият бил свален с количка, а през огромна част от прехода е трябвало да бъде носен и на ръце.

За цялата акция споделя един от планинските спасители Кристиан Урумов:

Разкажете ни повече за самата акция и целия този 12-часов преход.

Получихме сигнал от 112. Имахме информация за човек в безпомощно положение със подозрения за инфаркт или инсулт. Дадоха ни координати, че е високо в планината. Това стана към 12 часа на обяд. След среднощ към този момент беше предаден на околните му и приет в болница в Благоевград.

Около 13 часа отрядът към този момент беше образуван и тръгнахме към потърпевшия по допустимо най-краткия маршрут. Това се случва към с. Ощава (Кресненска област), където възрастният човек бил овчар. За 4 часа успяхме да стигнем до подалия сигнала.

Теренът не е туристически и е доста сложен - непочистена гора, няма пътеки, като на няколко пъти се наложи и прекосяването на реки. Движението нагоре се оказа мъчно, а надолу - още повече.

Когато пристигнахме потърпевшият беше съответен, в безпомощно положение и лежеше. Указахме му първа помощ (мерене на артериално налягане, пулс, сатурация на кислорода и кислородотерапия) и го качихме в количка.



Към този миг в какво положение е потърпевшият?

Не сме се чували с него, само че съгласно непотвърдена информация индивидът е имал вътрешен кръвоизлив.

Това ли е най-трудната Ви акция досега?

Не. Най-трудната акция беше февруари месец на Беласица. Там беше най-опасно, тъй като имаше заледени скатове и бяхме подложени на куп други рискови зимни условия.

Какви старания щеше да спести един хеликоптер при реализирането на тази и сходни на нея акции?

Вместо за 12 акцията можеше да се реализира за 2 часа.



Често ли се случват сходни обстановки, при които съществуването на хеликоптер е извънредно належащо?

От началото на годината имахме 6 такива случая, като последната акция беше зимата и се реализира за към 24 часа. На множеството места е труднодостъпно и се постанова потърпевшият да се носи.

 

Интервю на Илиана Симеонова

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР