Тази година за първи път имаше изпити - 108 на

...
Тази година за първи път имаше изпити - 108 на
Коментари Харесай

Денков: Разделят матурите в 7 и 10 кл., променят прехода 4-5 кл.

Тази година за първи път имаше изпити - 108 на брой в границите на месец, защото се приключва за първи път по новия закон. Има един случай, в който има неточност без особени последици - за 10 клас, само че родителите бяха свръхчувствителни. Това разяснява във връзка миналите матури за 4, 7 и 10 клас министърът на образованието Николай Денков пред Българска национална телевизия. По думите му в матурата за 10 кл. са изписани правилно дилемите, след обзор се оказало, че има една задача, която не е точна, грешката е поправена, само че няма ощетени възпитаници.

" От години НВО за 7 клас и 10 клас се прави в един и същи ден, изводът ми е, че би трябвало да ги разделим ", счита Денков.

По въпроса имало ли е хакерски офанзиви на матурите, Денков разясни, че е имало опити от чужбина, само че са предотвратени. Целта била да се обърка мрежата и по-късно организацията на изпитите, посочи министърът.

Николай Денков разиска и подлагания на критика роман в НВО за 7 кл. " Талисманът ". Той изясни, че задачата му не е била да е комплициран и мощно книжовен, защото е за учениците в цялата страна. " Трудно е да се откри нещо, което да удовлетвори всички, считам, че разказът е добър като условия за седмокласници ", проучва министърът на образованието.
 Над 110 000 седмокласници и десетокласници се явяват на матура по български език
Над 110 000 седмокласници и десетокласници се явяват на матура по български език

Оценката от националното външно оценяване в седми клас се употребява като балообразуващ детайл

Денков заяви, че ще бъде разисквано в МОН по какъв начин да се усъвършенства процесът по асортимент на текстове, ще се извърнат към създатели, само че няма да бъдат питани на коя партия са последователи.

Бе оценен и въпросът в НВО за 4 клас " Какво е пожарникар? " - той счита, че отговорът, че " това е човек , който гаси пожар, не е допустим ". Ако там гори пожар и станем да го гасим, ставаме ли пожарникари. " Трябва да се влезе малко по-дълго в логиката и въпросът е заложен като част от текст, от който това би трябвало да се подразбере ", разясни Денков.

Министърът разяснява прегледа на образователните стратегии, който се прави сега. " По-големият проблем е в стила и методите на преподаване, с изключение на в наличието. по тази причина се разисква по какъв начин да се създадат етоди с презентации ", сподели той. " Най-трагичен е преходът сред 4 клас и 5 клас поради другия метод към преподаването, промяната от един преподавател към доста и там би трябвало да се обмисли по какъв начин да се промени ", добави Денков.

По противоречивия въпрос за повдигане на заплатите във висшите учебни заведения - министърът на образованието сподели, че трябват промени, които са почнали. " Увеличаването на заплатите във ВУЗ би трябвало да се случи, само че не съм склонен с политизирането на тази тематика. Надявам се да надскочим партийните пристрастености и измененията в Закона за висшето обучение да бъдат признати ", сподели той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР