Тази година това е втори световен успех за Кристиян и

...
Тази година това е втори световен успех за Кристиян и
Коментари Харесай

13-годишният Кристиян Гълъбов спечели три златни медала на турнир за знания в Йейл

Тази година това е втори международен триумф за Кристиян и България

Успех за България на един от най-престижните училищен шампионати в света за връзки и познания в университета Йейл в Съединените щати. 13-годишният Кристиян Гълъбов от София завоюва три златни медала, а българският тим се качи на върха един път и взе сребро в разнообразни категории на финала, наименуван “Турнирът на първенците ” (Tournament of Champions Yale university). Той е част от конкуренцията Световна Ученическа Купа (World Scholar’s Cup Global) и се организира от 11 до 16 ноември, оповестява за рубриката БГ Свят на Българска телеграфна агенция Евгени Веселинов от - уеб сайтът на българите в Калифорния.

Състезанието в Йеил протече в четири съществени категории (модула): диспути (всеки тим дебатира три пъти по всички тематики, от политика до поезия); писмен тест със 120 въпроса, свързани с история, науки и технологии, литература и медия, обществени науки, специфична област, изкуство и музика; писане на есе; образен тест за отборно решение, съобщи Българска телеграфна агенция.

Темата на надпреварата тази година беше “Обновен Свят ” (Renewed World). Финалите в университета Йейл се организират от 2017 година, а шампионатът съществува от 2007 година, като към този момент е с над 700 тима от повече от 50 страни. Регионален кръг имаше и в България през 2015 година, напомня за Българска телеграфна агенция Евгени Веселинов.

Освен Кристиян Гълъбов, който бе и знаменосец, в първия български тим от общо три бяха още Олег Москотов и Димитър Балев. Всички дружно завоюваха и трите дебата в едноименната категория. Олег взе и самостоятелно две втори места и стана подгласник на Кристиян в “Дебати ” и в “Писане на есе ”.

В един от другите два тима с българско присъединяване бе Николай Коджахристов, интернационален отбор с две деца от Турция, който взе самостоятелни първо и второ място. В третия тим са Александър, Кристина и Ю Ченг със сребро от финалите.

Гълъбов бе определен и за арбитър в шампионата. Заедно с седем деца от други страни той оценяваше и определяше най-хубавите дебатьори.

Българчетата си потеглят от Йеил със златен и сребърен орден отборно в категория “Дебати ”, сребро във “Визуален тест за отборно решение ” (Scholars Bowl) и 11-то отборно място в общото класиране за интернационалния тим на два континента – Европа и Азия.

Тази година това е втори международен триумф за Кристиян и България. През август, на надпреварата в Прага той завоюва осем златни медала в разнообразни категории и по този начин годишната равносметка става общо 12.

Кристиян Чавдаров Гълъбов е роден на 21 април 2009 година в София. От 3-годишен учи в ЧСУ “Свети Георги ” в столицата, което е и формалният представител на надпреварата в университета в Йейл.

“Това, което ни сплотява, нас, българите е историята ни и печелим. Подкрепата на родителите, приятелите, учителите ме държи в кондиция. В такива мащаби би трябвало да има доста централизация и го реализираме, тъй като сме сплотени и знаем какво вършим. Чрез това съзтезание доста порти ми се отвориха ”, показа малко след надпреварата Кристиян.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР