Тази година ще се фокусираме върху пътната безопасност. Пътната агенция

...
Тази година ще се фокусираме върху пътната безопасност. Пътната агенция
Коментари Харесай

Маркировка, знаци и мантинели на магистралите и първокласните пътища ще бъдат подменени тази година

Тази година ще се фокусираме върху пътната сигурност. Пътната организация ще прегледа маркировката, знаковото стопанство и мантинелите на всички автомагистрали и пътища първи клас. Освен ремонтите на избрани сектори ще създадем цялостно премаркиране на автомагистралите и първокласните пътища от край до край. Ще се слагат нови знаци, отговарящи на най-високите условия за качество. Всички нарушени мантинели ще се възобновят. Опасните сектори с централизация на пътни произшествия, в това число местата, където се образува аквапланинг, ще се ремонтират. Това не значи, че пътищата от втори и трети клас ще бъдат изоставени – към 3000 км ще се ремонтират главно или настоящо по оповестената обществено стратегия на пътната организация за 2022 година Това заяви вицепремиерът и министър на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов на работна среща, на която хазаин бе управлението на Камарата на строителите в България. В срещата участваха и заместник-министър Явор Пенчев и началникът на ДНСК Лиляна Петрова.

Ръководството на Министерство на регионалното развитие разиска с Управителния съвет на камарата проблемите в бранша – разплащането на наддоговорените действия за настоящ ремонт и поддръжка от предходната година, идните публични поръчки за т.г., индексацията на цените по договорите, плановете във ВиК бранша и други Камарата приветства напъните на министерството да обезпечи разплащането по миналогодишните контракти по ТРП. Вицепремиерът заяви, че ще се разплати половината от дължимата сума на пътните компании – към 640 млн. лева Комисията, която ревизира договорите за ТРП за 2021 година, ще продължи работата си, както е планувано, до началото на май. Министърът акцентира, че в този момент се поставя ред в тези действия, като се залага действителната сума от 1,2 милиарда лева, нужна за настоящо поддържане на пътищата в страната. Освен това ДНСК е разписала ясна формулировка кои действия съставляват настоящ и кои главен ремонт.

„ Проблемът с индексацията е сериозен, а решението му е обвързвано с промени в Закона за публичните поръчки “, изясни Караджов. Междуведомствената работна група от министерствата на финансите и на районното развиване и благоустройството ще предложи методика за индексация на цените по договорите за строителство в къс период. Зам.-министър Пенчев уточни два въпроса, които би трябвало да се изяснят - сумата, която ще би трябвало да се задели от бюджета за покриване на нужната промяна в цените и дали индексацията ще се заложи единствено за бъдещите контракти, за подписаните, само че незапочнали или и за тези, които към този момент се извършват. От Камарата на строителите показаха терзанията на сектора от растящите цени на строителните артикули и обявиха потребност от индексация на договорите.

Програмата за саниране ще продължи да се извършва с финансиране от Плана за възобновяване и резистентност, осведоми министърът. В него са заложени близо 1,2 милиарда лева без Данък добавена стойност за жилищните здания и 370 млн. лева без Данък добавена стойност за публични здания, в това число за системи за икономисване на енергия.

Относно ВиК бранша министър Караджов уточни като първи проблем неналичието на фрагменти. „ За да има промяна във ВиК бранша, е належащо да повишим престижа на специалността и да имаме повече от 15 души, които приключват сега висше обучение в сферата годишно. Задължително ще работя за нарастване на заплащането в бранша, с цел да притеглим повече младежи “, сподели вицепремиерът. За финансирането на бранша уточни, че страната не може да разчита единствено на европейски средства. „ Поради това част от средствата за пътища ще бъдат пренасочени към общините с 2 до 10 хиляди поданици, с цел да може там, където има към този момент подготвени ВиК планове, да стартира тяхното осъществяване още тази година “, заяви министърът. Сумата е към 100 млн. лева Другите два казуса във ВиК бранша, които ще се вземат решение, са обезпечаването на чиста питейна вода и премахването на режима на водата във всички обитаеми места.

*Източник: www.mrrb.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР