Тази година ще имаме три държавни бюджета – този от

...
Тази година ще имаме три държавни бюджета – този от
Коментари Харесай

Учебен бюджет

Тази година ще имаме три държавни бюджета – този от 2021, обновен, по който работехме до в този момент, новият, чието гласоподаване върви – с три месеца на „ валидност ” и един идващ, обновен – за до края на годината. Какви ли не избрания се чуха за бюджета и всяко от тях пресилено оценъчно. Ние, предвид на това, че гласувания текст има за цел да " тества "  промяната, да проучи как ще тръгне растежа, а по-късно да бъде коригиран, бихме го нарекли  " Учебен бюджет ".

Не единствено че живеем в забавни времена, което съгласно китайската мъдрост си е чисто проклинание, ами и депутатите при разискването на Бюджет`2022 на второ четене се задраха за името на законопроекта. Спорът породи още в самото начало. В хода на дебата по наименованието на законопроекта някогашният финансов министър и народен представител от ГЕРБ-СДС Кирил Ананиев прикани държавното управление да отдръпна плана за бюджет, защото не предлага годишен небосвод на деяние, а желанията са да бъде обновен през юни. Според Ананиев през това време, ще може да се поправи обновената бюджетна прогноза. Вторият вид, който той предложи на ръководещите, е да не се споделя Закон за държавния бюджет, а базов закон за държавния бюджет за 2022 година, защото самите ръководещи са споделили, че това е базов вид на бюджета. Председателят на Народното събрание Никола Минчев съобщи, че първото предложение на Ананиев е неприемливо, защото законопроектът е признат на първо четене, а за предлагането за базов закон, Минчев посочи, че не му е прочут сходен термин.

" Още след подписването на съдружното съглашение, сътрудниците обявиха изрично, че от 1 юли ще има актуализация на държавния бюджет, т.е. до 30 юни тази актуализация ще бъде импортирана, с цел да бъде утвърдена. Това в действителност е казус в нашата история - още преди да е признат главният закон за бюджета, се приказва за неговата актуализация, което демонстрира на процедура, че този законопроект, който през днешния ден гледаме, няма годишен времеви темперамент ", сподели Ананиев.

Герберът Христо Гаджев пък предложи законопроектът да се споделя разбор на държавния бюджет за 2022 година, защото същинският ще забележим през юни.

В дебата се включиха и от Движение за права и свободи. " Нулева приемливост към корупцията. Напомням, че този план на бюджет в действителност не е оня план на бюджет, който Министерският съвет е задължен по закон да съгласува с Комисията за противопоставяне на корупцията и нелегално добито имущество. В този план на бюджет има 89 на брой повече преходни и заключителни разпореждания. Той не е минал оценка за корупционен риск ", сподели Александър Несторов от Движение за права и свободи.

" При правенето на бюджета сме се водили от съдружните политики. Точно по него изпълнихме и всички незабавни ограничения – ние сме отличници ", уточни депутатът от Политическа партия „ Продължаваме промяната ” Илин Димитров. А Петър Чобанов от Движение за права и свободи отвърна: " Част от нашите оферти засягат общините, засягат опцията заплатите в администрацията да се покачат. Това се постанова заради обезлюдяването и невъзможността да се задържат квалифицирани фрагменти. 

Рамката на 

бюджета планува доходи от над 57.2 милиарда лв. и разноски за над 63.1 милиарда лв.  

или недостиг от 4.1 на 100 от Брутният вътрешен продукт. 

Заложените данъчни доходи ще са над 31.6 милиарда лв.. Прогнозите на държавното управление са безработицата да е 5 на 100 , а  главните артикули да продължат да нарастват и по този начин инфлацията да стигне 5.6 на 100.  

За обществения бранш се отделят над 20 милиарда лева, а за опазване на здравето - 8.3 милиарда лв..

Бившият финансов министър Кирил Ананиев предизвести по време на разискването на държавния бюджет в Народното събрание, че страната ни е застрашена от европейска процедура по свръхдефицит поради разхлабената фискална политика на новия кабинет.

От парламентарната естрада Ананиев, който е народен представител от ГЕРБ, съобщи, че проектозаконът е със сбъркана философия.

" По-високият систематичен недостиг и по-високото негативно салдо на бранш " Държавно ръководство " може да докара до процедура на свръхдефицит от Европейската комисия. Ако не се подхващат дискреционни ограничения, това може да отдалечи нашата страна от участие в Еврозоната ", уточни някогашният финансист номер едно.

Финансовият министър Асен Василев опроверга евентуалната опция от свръхдефицит и изрази убеденост, че 

спомагателните задължения ще бъдат употребявани за вложения, а не за обществени разноски .

В проекторамката е заложена опция за нов дълг от 7.3 милиарда лв., с 3 милиарда от които ще се покрият остарели отговорности на страната.

" Заемите, които България взема, са по-малко от заемите, които бяха заложени в миналогодишния бюджет, в случай че махнем рефинансирането. Заемите, които са планувани в този бюджет, са почти половината от финансовите вложения, планувани в него ", съобщи той.

Василев разяснява обвиняванията на опозицията, че приходната част на бюджета е подценена и че е можело да бъдат заложени повече средства. Според него приходите са най-хубавата оценка, която все още може да бъде дадена и на Брутният вътрешен продукт, и на растежа, и на нововъведенията. И изясни, че има няколко бързо движещи се детайла – единият е обвързван с инфлацията, а другият с рецесията с Украйна.

А по отношение на последния „ детайл ” нещата станаха непредсказуеми. Едва ли има място за комизъм в тази обстановка, само че ситуацията е такова: „ Махаме маските, слагаме каските ”.

Разбирайте го в преносния смисъл.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР